Popia basah
Sedapnya.... selain dari sedap ia juga merupakan makanan yang berkhasiat. Sesuai sekali bagi yang jenis vegetarian atau sedang berdiet. kandungan serat yang tinggi pasti membuatkan tubuh anda langsing (tapi kalau duk hentam makanan lainpun tak guna juga). Popia paling sedap bagi saya ada terdapat di Pulau Pinang (yang mamak duk buat tepi jalan tu....). Segala-galanya istimewa, rasanya yang seimbang memang memukau selera (buat pulak time tu mamak tu kenyit mata; makan tak ingat dunia...). Untuk anda, istimewa untuk semua meh kita belajar cara membuat popia basah (supaya mata mamak tu tak sakit duk kenyit kat kita). Popia Basah Bahan Kulit Popia: 600 gm tepung gandum 600 gm air 1 sudu kecil cuka 2 sudu kecil minyak jagung 1 1/2 sudu kecil garam Bahan Inti Popia: 300 gm sengkuang - diparut kasar memanjang 1 batang lobak merah - diparut kasar memanjang 5- gm udang kering - digoreng garing dan ditumbuk halus 100 gm udang segar - dipotong kecil 4 ulas bawang putih