sembangorgdapur.blogsport.com:
Laman ini merupakan salah satu cara bagi saya untuk berkongsi ilmu masakan bersama anda semua. Setiap resepi yang disertakan telah diuji dan diolah semula oleh saya. Semoga perkongsian ilmu ini dapat memberi manfaat kepada kita semua.
Jom masuk contest ALL Shiny WHITE
Get link
Facebook
X
Pinterest
Email
Other Apps
-
Apa tunggu lagi. Exam dah abis, yang kerja, inilah masanya untuk bercuti panjang. Tapi RM takde. So apa lagi mehlah join contest yg ada kat Blog nie, siapa tahu ini giliran anda untuk memenanginya.
Nasi Aruk Bahan: Nasi putih secukupnya Segenggam ikan bilis 3 ulas bawang putih (cincang halus) 1 biji bawang besar (hiris bulat) garam secukupnya 2 camb. minyak masak sedikit udang atau daging lada sulah secukupnya 2 biji telur Cara memasak: 1. Panaskan minyak dan goreng ikan bilis sehingga garing, ketepikan. 2. Tumis bawang putih sehingga naik bau, masukkan telur gaul sebati. 3. Masukkan udang atau daging masak sehingga sekata. 4. Masukkan nasi, bahan perasa dan ikan bilis Goreng sehingga nasi serata Nota- Nasi aruk yang asal hanya menggunakan bahan asas seperti nasi putih, ikan bilis, garam dan sedikit minyak masak sahaja. Nasi aruk merupakan sejenis nasi goreng traditional masyarakst melayu Sarawak. Tidak seperti nasi goreng biasa, nasi aruk yang asal tidak menggunakan minyak untuk menggoreng nasi. Nasi aruk selalunya dimasak juga dengan menggunakan campuran ikan terubuk masin dan buah dabai (sejen...
Sup Ponas Bidayuh Bahan: 2 ulas bawang putih 2 btg. serai sedikit sambal belacan garam secukup rasa 1 cawan parutan ubi kayu 2 biji cili merah Cara memasaknya: 1. Tumis bawang putih sehingga wangi. 2. Tambah sedikit air dan masukkan cili merah yg telah dimayang racik halus, serai yg telah diketuk, sambal belacan dan garam. 3. Bila adunan telah sebati dan naik bau, masukkan ubi kayu. 4. Masak hingga ubi kayu bertukar jernih warnanya. Nota- Sup ponas ini menggunakan ubi kayu sebagai bahan utama pembuatannya. Bagi masyarakat Bidayuh sup ini sesuai dihidangkan bersama ikan pusuk dan linut. Sup ini lebih sedap jika ditambah sayuran kampung dan lada di dalam ramuan memasaknya. Rujukan- 1. saji.my/makanan-tradisional-bidayuh 2. ms.m.wikipedia.org/wiki/masakan_Sarawak
Nei Urundai Bahan- 100gm minyak sapi 10gm badam 10gm gajus 10gm raisins 250gm tepung kacang hijau/ tepung gandum/ tepung Ghee Unundai 250gm gula pasir Cara memasak- Cairkan minyak sapi. Masukkan kekacang yang telah dicincang kasar, masak hingga kekuningan dengan menggunkan api yang kecil. Kemudian masukkan tepung, gula dan gaul rata sehingga menjadi doh yang sebati. Keluarkan doh, bulat-bulatkan semasa doh masih suam sebesar buah limau nipis. Biar sejuk dalam suhu bilik. Kuih ini tahan dalam simpanan hampir sebulan jika disimpan dalam bekas kedap udara. Saya suka rasa kuih ini, macam rasa biskut suji, lemak minyak sapi diperkaya dengan bijian mewah sedap sangat rasanya. Boleh buat time raya untuk dijamu, cara pembuatan dan bahan pun agak mudah.
Comments