Pudding Pandan Layer Cake
Saya memang suka menggoda. Suka bagi orang tak dapat tidur malam, paling penting tidur malam termimpi-mimpi. Tapi bukan mimpi atau tergodakan saya. Angau separuh jiwa pada masakan saya..... Ha..ha.. ha... bagi statement haru-biru sikit.
Kek yang saya nak tunjukkan hari nie, renyah sikit cara pembuatanya. Sebabnya kena siapkan sponge cakenya dulu, kena buatkan kastard dia dulu, pastu kena lapis-lapiskan. Bukan itu saja sebelum jadi end product, kena dulu kita sejukkankan dia. Tak nak buang masa, mari kita belajar cara pembuatannya.
Bahan-bahan untuk Pandan Chiffon Cake -
4 biji Telur
125 gm Gula kastor
25 gm Ovallete
150 gm Soft flour )
15 gm Tepung jagung ) ayak kesemuanya
1/2 tsp. Baking powder )
75 gm Juice pandan/ perasa
50 gm margarine (yang telahpun dicairkan dan disejukkan pada suhu bilik)
Cara untuk mmebuat Pandan Chiffon Cake -
1. Masukkan kesemua bahan kecuali margarine. Putar dengan kelajuan tinggi sehingga adunan menjadi sebati, ringan dan gebu.
2. Kemudian masukkan margarine dan putar sebati.
3. Masukkan ke dalam acuan kek yang telah digriskan dengan margarine dan berlapiskan dengan kertas minyak adunan tadi.
4. Bakar dalam ketuhar yang telahpun dipanaskan terlebih dahulu selama 45-50 minit dengan suhu membakar 180 darjah celcius.
5. Kek yang telah dimasak, perlu dikeluarkan segera dari acuannya bagi menggelakkan kek mendap.
6. Sejukkan kek pada suhu bilik.
Comments