Chinese Szechuan Hot and Sour Seafood Soup
Chinese Szechuan Hot and Sour Seafood Soup Bahan A (dipotong kecil): 100gm Udang harimau 100gm ikan merah (dipotong fillet) 100gm sotong putih 50gm kobis szechuan 50 gm cendawan hitam 50gm rebung 50gm halia 50gm tauhu lembut Bahan B: 1 biji telur (diambil putihnya) 2 liter stok ayam 100gm garam 100gm lada sulah 100gm cuka hitam 50gm minyak bijan 50gm minyak cili 100gm pes kacang Sedikit tepung jagung Cara memasaknya: Celurkan seketika semua makanan laut dan sayur. Tumis pes kacang sehingga naik bau, masukkan stok ayam, garam dan serbuk lada sulah. Masukkan cuka hitam. Masukkan semua bahan yang telah dicelur bersama tauhu lembut. Masukkan tepung jagung (yg telah dicampurkan dgn air) kedalam masakan. Tambah putih telur, kacau sebati. Tambah minyak bijan dan minyak cili setelah api masakan ditutup.