Posts

Cantonese Beef Kueteow

Image
Cantonese Beef Kueteow Bahan: 1 paket kueteow Bahan A: 100gm daging lembu (potong nipis) 100gm sotong putih 100gm bebola ikan 100gm kek ikan 4 ulas bawang putih 300gm udang sederhana (dikupas kulit) Bahan B: 2 cawan air 4 camb. sos tiram 4 camb. kicap cair 3camb. tepung jagung (bancuh dgn air) 3 biji telur Hiasan: Daun bawang Cili merah (hiris nipis) Cara membuatnya: 1.  Kueteow digoreng dengan sedikit minyak bijan sehingga masak dan diasingkan ke dalam bekas. 2.  Tumis bahan A sehingga masak dan masukkan air sehingga mendidih atau daging empuk. 3.  Masukkan bahan B.  Biar sehingga mendidih, masukkan tepung jagung dan biar kuah pekat. 4.  Pecahkan telur dan kacau sebati. 5.  Tuangkan kuah ke atas kueteow dan hiaskan dengan bahan hiasan.

Wok-Fried Chicken With Black Peper

Image
Wok-Fried Chicken with Black Pepper Bahan: 300gm isi ayam (dipotong kiub) 10gm garam 10gm serbuk lada sulah 20gm tepung jagung 50gm bawang putih (dicincang halus) 50gm lada benggala hijau, kuning dan merah (dipotong kiub) 80gm bawang kecil (dipotong kiub) 50gm mentega 20gm lada hitam (ditumnuk) 30gm gula 15gm sos tiram 15gm kicap 10gm kicap pekat 100gm stok ayam 50gm tepung jagung Cara memasaknya: 1.  Perap ayam bersama garam, lada sulah dan tepung jagung. 2.  Goreng ayam sekejap kemudian angkat. 3.  Dengan minyak yg sama, gorengkan lada benggala dan bawang kecil. 4.  Panaskan mentega dan tumis lada hitam, masukkan bahan perasa. 5.  Perlahankan api, masukkan ayam serta sayuran, tambahkan tepung jagung untuk memekatkan kuah.

Daging Batang Pinang Bersos Lada Hitam

Image
Daging Batang Pinang Bersos Lada HItam Bahan: 500gm daging batang pinang 50gm bawang putih (dihiris nipis) 100gm bawang besar (dipotong dadu) 50gm daun kucai (dihiris halus) 1 camb.lada hitam dikisar 125ml air 1 camb. minyak masak 1/4 camt. kicap pekat 1/2 camb. kicap cair 1/4 camb. gula Bahan perasa: 1 camb. sos tiram 1 camb. sos Lea & Perrins 1 camb. sos tomato 1 camb. kicap 2 camb. air panas Cara membuatnya: 1.  Bersihkan daging dan potong menjadi kiub kecil. 2.  Perap daging dengan kicap pekat, kicap cair, gula, air dan minyak masak. 3.  Simpan dalam tempat dingin. 4.  Campurkan semua bahan perasa dengan air panas dan gaul sehingga sebati. 5.  Panaskan kuali dengan 1 camb. mentega, kemudian masukkan daging dan goreng sehingga daging bertukar warna. 6.  Tambahkan serbuk lada hitam dan bahan selebihnya.

Udang Be Fong Tong Style

Image
Udang Be Fong Tong Style     Bahan: 900 gm udang (dibuang kulit) 100gm bawang putih (dicincang halus) 100gm bawang merah (dicincang halus) 10gm cili kering (dipotong kasar) 10gm daun bawang (dipotong kasar) Bahan perasa: 1 camt serbuk perasa ayam 1 camt. gula 1/2 camt. garam 1/4 camt. serbuk lada sulah Cara memasaknya: 1.  Bersihkan udang dan toskan. 2.  Goreng udang hingga kekuninggan dan ketepikan. 3.  Goreng bawang putih dan bawang merah hingga garing serta naik bau, tus dan ketepikan. 4.  Goreng tanpa minyak cili kering, kemudian masukkan bahan-bahan yg lain, kacau sebati, perasakan. 5.  Tutup api dan masukkan daun bawang dan ratakan dgn. bahan masakan yang lain.

Ikan Siakap Lada Hitam

Image
Salah satu masakan yang layan abis especially time lapar dan diluar hujan mencurah turun.... BAHAN-BAHAN: 1 ekor ikan siakap 10 helai daun kari 50 gm marjerin 1 sudu besar sos cili 1/2 sudu kecil serbuk perasa 1/2 tin susu cair 1/2 sudu kecil garam 1 sudu kecil serbuk lada hitam CARA MENYEDIAKAN: 1. Bersihkan ikan siakap dan go­reng di dalam minyak penuh sehingga garing dan ketepikan. 2. Masukkan margerin ke dalam kuali dan cairkan. 3. Masukkan daun kari serta semua bahan (kecuali susu) dan tumis sehingga naik bau. 4. Akhir sekali masukkan susu cair dan biarkan sehingga mendidih dan suaikan rasa. Tuang sos ke atas ikan. Gambar saya perolehi daripada salah satu majalah yang terdapat di Malaysia.  Maaf saya lupa nama majalahnya.

Ikan Bakar Daun Kunyit

Image
Derrr... tunggu apa lagi jom kita try masakan nie. BAHAN PERAP: 3 sudu pes tomyam 3 ulas bawang merah (tumbuk) 1 ulas bawang putih (tumbuk) 3 cm halia (tumbuk) 2 sudu kecil serbuk kunyit 1 tangkai daun ketumbar (hiris halus) 2 helai daun limau purut   BAHAN B: 1 helai daun kunyit 1 ekor ikan kerapu   CARA MENYEDIAKAN: 1. Perapkan ikan kerapu dengan bahan perap selama setengah jam. 2. Balut dengan daun kunyit. 3. Bakar hingga masak. 4. Hidangkan bersama air asam dan sambal kicap.

Chinese Szechuan Hot and Sour Seafood Soup

Image
Chinese Szechuan Hot and Sour Seafood Soup Bahan A (dipotong kecil): 100gm Udang harimau 100gm ikan merah (dipotong fillet) 100gm sotong putih 50gm kobis szechuan 50 gm cendawan hitam 50gm rebung 50gm halia 50gm tauhu lembut Bahan B: 1 biji telur (diambil putihnya) 2 liter stok ayam 100gm garam 100gm lada sulah 100gm cuka hitam 50gm minyak bijan 50gm minyak cili 100gm pes kacang Sedikit tepung jagung Cara memasaknya: Celurkan seketika semua makanan laut dan sayur. Tumis pes kacang sehingga naik bau, masukkan stok ayam, garam dan serbuk lada sulah. Masukkan cuka hitam. Masukkan semua bahan yang telah dicelur bersama tauhu lembut. Masukkan tepung jagung (yg telah dicampurkan dgn air) kedalam masakan. Tambah putih telur, kacau sebati. Tambah minyak bijan dan minyak cili setelah api masakan ditutup.

Masak Lemak Pisang Muda

Image
Masak Lemak Pisang Muda Masakan legend.  Bukan senang nak jumpa nie.  Walau cara pembuatan dan bahan yang digunakan amat mudah tapi sekarang nie amat sukar ditemui di kedai makan.  Harapkan pasar ramadan adalah jual, pun agak susah untuk ditemui.  Akhirnya buatlah sendiri, puas hati.  Bagi yang tak pernah merasa jomlah cuba buat. Bahan: 1 biji kelapa (diambil santan) 1 sisir pisang rastali muda (dipotong serong setebal 3cm) 10gm cili padi 5cm kunyit hidup 2 biji bawang besar 20gm ikan bilis 1/2 cawan minyak masak (untuk menumis) Garam secukup rasa Cili merah untuk hiasan Cara membuatnya: 1.  Kisar cili padi, kunyit, bawang besar dan tumis kesemuanya sehingga naik bau. 2.  Masukkan ikan bilis, tumis sekejap, kemudian masukkan santan pekat dan pisang, biarkan mendidih. 3.  Masukkan perasa dan hias dengan cili merah.

Sambal Terung Goreng

Image
Sambal Terung Goreng Bahan Sambal Belacan: 100gm bawang merah 100gm bawang putih 250gm cili merah 50gm cili padi 500gm tomato 200gm gula merah 25gm gula putih 25gm belacan * Tumbuk kesemua bahan ini sehingga lumat dan ketepikan. Bahan Menggoreng: 2 biji terung 1 senduk kuah sup ekor atau 1 camb. serbuk perasa chicken stock 2 camb sambal belacan 1 helai daun limau purut 2 ulas bawang putih (ditumbuk kasar) 1 biji bawang merah (ditumbuk kasar) Cara membuatnya: 1.  Goreng terung yang telah dipotong kecil-kecil dan ketepikan. 2.  Tumis kesemua bahan biar seketika sehingga naik bau, kemudian masukkan terung yang telah digoreng tadi. 3.  Biar seketika sehingga semua adunan sebati baru dihidangkan.

Udang Masak Lemak

Image
Udang Masak Lemak Nanas Bahan: 1 kgUdang sederhana besar 1/2 biji nenas 1 batang serai (diketuk) 10 biji bawang merah (dicincang) 10 biji cili merah (dihiris halus) 60gm pes cili kering 50gm kuniy (ditumbuk) 3 helai daun limau purut 1 biji kelapa (diambil santannya) Sedikit garam Cara memasaknya: 1.  Panaskan minyak dalam kuali dan tumis serai, bawang, cli merah, pes cili dan kunyit. 2.  Setelah naik bau, masukkan santan, udang dan nanas yang telah siap dihiris nipis. 3.  Kacau sehingga mendidih dan masukkan daun limau purut untuk menaikkan baunya. 4.  Kacau rata sehingga sebati dan kuah agak pekat sedikit.  Hidangkan.

Ikan Masak Acar

Image
Ikan Masak Acar Bahan: 2 keping ikan tenggiri 200gm bawang merah (dibelah2) 200gm bawang putih (dibelah 2) 100gm halia (dimayang halus) 1 bji timun (dipotong memanjang 4/6 bahagian) 1 biji lobak merah (dipotong memanjang) 20gm Kunyit serbuk 30gm cili hijau 30gm cili merah 20gm biji sawi 50gm cuka 200gm minyak masak 10gm garam 50gm gula Cara memasaknya: 1.  Ikan tenggiri dibersihkan dan digoreng sehingga garing. 2.  Panaskan minyak dan tumis bawang merah, lobak merah, bawang putih dan halia. 3.  Masukkan cuka dan air secukupnya 4.  Masak sehingga mendidih barulah dimasukkan ikan, biji sawi, timun, cili hijau dan cili merah.

Urap

Image
Urap Bahan: 1/2 biji kelapa parut 30gm udang kering 3 ulas bawang kecil 1 camb. cili kering kisar 1 biji limau nipis garam secukup rasa Ulam-ulam yang digemari (pegaga, daun selom, kacang botol dan dll.) Cara membuatnya: 1.  Tumbuk bawang kecil, udang kering dan garam. 2.  Gaul bahan tumbukan tadi bersama cili dan kelapa. 3.  Jerang sekejap atas api.  Angkat dan gaulkan dengan ulaman yang disukai.

Pengat keledek

Image
Pengat keledek Bahan: 1 biji keledek (sederhana besar) 1 keeping gula Melaka 2 camb. gula perang 4 cwn santan 2 camb. sagu mata ikan 3 helai daun pandan Cara memasaknya- 1.  Keledek dikupas kulitnya dan dipotong dadu. 2.  Basuh dan rebus keledek sehingga separa empuk, tuskan airnya. 3.  Masukkan semua bahan lain kecuali keledek dan sagu, masak sehingga mendidih dan kemudian baru dimasukkansagu. 4.  Masak lagi sehingga sagu menjadi jernih barulah dimasukkan keledek, biar sebentar sebelum ditutup apinya.