Posts

Belalang Goreng Kerutup Juadah raya

   Makanan eksotik belalang liar, menadi pilihan penduduk sekitar Pasir Puteh Kelantan untuk dijadikan juadah istimewa Aidiladha. Belalang liar ini dimasak kerutup atau goreng kunyit bagi masyarakat sekitar Kelantan, di makan bersama ketupat palas atau ketupat nasi. Harga belalang ini lebih mahal jika dibandingkan dengan harga daging lembu iaitu RM70 sekilo dan RM50 sekilo untuk harga borong mengikut musim. Kebanyakkan belalang ini diperolehi sekitar kawasan sawah padi.    Di Kampung Bukit Telipot Kelantan ada di antara kalangan penduduk yang menjadi pengusahasa makanan eksotik ini dan bekalan belalang ini mereka perolehi daripada penduduk Felcra teratak Batu, Kampung Changgai dan kamppung Panggung serta kampung Bukit. Proses memasak belalang kerutup ini mengambil masa 3 jam (termasuk proses membungkus) dan ianya dijual 100gm dengan harga RM12. Proses penyediaan belalang Kerutup ini termasuklah proses membunag sayap, kaki belalang yang berduri, bahagian kepala dan bahagian najis.

Apom Lenggang

Image
Apom Lenggang- Bahan- 1 1/2 cwn tepung beras  1/2 cawan tepung gandum 1 1/2 camt yis 4 - 5 camb. gula 1 cawan air 1 cawan santan pekat 1 biji telur secubit garam Bahan untuk dikisar halus- 3/4 cawan nasi sejuk 1 1/2 cawan air Cara memasaknya- Campurkan semua bahan di atas kecuali santan, Gaulkan sehingga sebati dan perapkan selama 2 - 3 jam sehingga adunan mengembang.  Atau boleh juga disimpan semalaman.  Bila hendak memasak, baru dimasukkan santan dan gaul sebati dengan adunan lain. Tapiskan adunan untuk memastikan tiada ketulan tepung yang tidak teradun sempurna. Panaskan non stick pan dan griskan dengan sedikit minyak.  Ambil 1 senduk adunan atau lebih (bergantung kepada saiz kuali) dan lenggangkan atau ratakan disemua permukaan kuali tersebut seperti membuat kuih ketayap.  Masak dengan api yang perlahan dan masak sehingga semua permukaan adunan kelihatan bertukar warna dan tepi adunan terangkat, serta kekuninggan.  Angkat dan bolehlah dilipat atau digulung s

Kerabu mangga bunga kantan

Image
Kerabu Mangga bunga kantan- Bahan- 3 biji buah mangga muda 1 batang bunga kantan 10 biji cili padi garam dan gula secukupnya 3 camb kerisik serbuk asam boi secukupnya Cara memasak- Cuci bersih mangga, dan bunga kantan.  Hiris halus buah mangga, bunga kantan dan cili padi.  Satukan dalam 1 bekas.  Campurkan gula, garam, kerisik dan asam boi, sebatikan dan perasakan.  Jika pedas boleh ditambah serbuk asam boi atau gula lagi.  Siap.

Ikan rebus Kelantan

Image
Ikan rebus Kelantan /Thailand Masakan ini mirip seperti masakan ikan lengat dikebanyakkan negeri yang terdapat di Malaysia.  Cuma bezanya berdasarkan bahan-bahan yang digunapakai untuk memasaknya.  Bahan-bahan yang digunapakai dalam masakan ini menyebabkan dari proses penyediaannya sahaja boleh membuatkan kita teruja untuk menikmatinya.  Ini kerana ketika merebus ikan ini bau bahan-bahan yang digunapakai sangat mengamit deria lapar, wangi dari daun limau purut dan gula kabung mengapung sudut dapur.  Istimewanya lagi setelah siap direbus, ikan ini boleh dimakan begitu saja sebagai lauk pelengkap nasi, ataupun boleh digoreng terlebih dahulu.  Manakala ikan rebusan yang lain, yang masih tersisa boleh disimpan dalam peti sejuk untuk digunapakai pada hari-hari seterusnya. Bahan- 15 ekor ikan kembung (atau sebarang jenis ikan yang tidak bersisik) 2 ketul gula melaka 6 batang serai 1-2 camb garam secukupnya 6 ulas bawang putih segenggam asam keping 15 helai

Peknga kelapa

Image
  Peknga- Tepung gandum sedikit garam air secukupnya kelapa muda yang dihiris halus ataupun kelapa parut (bahagian putih sahaja) gula secukupnya Cara memasaknya- Campurkan tepung, garam, gula, kelapa dan air secukupnya.  Adunan jangan jadikan terlalu cair.  Sebatikan adunan.  Rehatkan 20 minit.  Panaskan non stick pan dengan api yang sederhana, sendukkan adunan dan ratakan ke dalam non stick pan tersebut, pastikan non stick pan diletak sedikit minyak masak ya.  Masak dalam anggaran 5 minit terbalikkan dan masak bahagian yang 1 lagi pula.  Pastikan kedua-dua permukaan peknga ini berwarna kecoklatan atau keperangan.

Bendi goreng biji sawi

Image
Bendi goreng biji sawi- Bahan- 10 batang bendi 2 ulas bawang merah 1 biji telur 1 biji cili merah 1 ulas bawang putih garam secukupnya sedikit biji sawi Cara memasak- Cuci bersih sayur bendi, potong menyerong, dan ketepikan.  Bawang merah, cili merah dan bawang putih dimayang halus.  Panaskan sedikit minyak, pecahkan telur, jadikan telur hancur.  Masukkan bawang merah, bawang putih dan cili, goreng sehingga separa masak, masukkan bendi kacau sebati.  Masak sehingga bendi kelihatan layu sedikit, masukkan bahan perasa dan garam serta biji sawi.  Masak lagi dalam 5 minit dan tutup api.

Telur mata goreng cili padi

Image
Telur mata goreng cili padi- Bahan- Beberapa biji telur 6 biji cili padi 1 biji bawang merah Sedikit lada hitam, bahan perasa, dan garam Cara memasak- Goreng telur mata separuh masak, ketepikan.  Bawang dan cili padi ditumbuk kasar.  Panaskan minyak sedikit dengan api yang sederhana.  Tumis bawang sehingga naik bau.  Masukkan bahan tambahan jika suka seperti ubi kentang, lobak merah dan kacang panjang.  Masak sehingga sayuran yang dimasukkan masak sehingga sempurna.  Masukkan telur, dan sebatikan dengan bahan-bahan lain.  Siap.