Apom Lenggang
Apom Lenggang-
1/2 cawan tepung gandum
1 1/2 camt yis
4 - 5 camb. gula
1 cawan air
1 cawan santan pekat
1 biji telur
secubit garam
Bahan untuk dikisar halus-
3/4 cawan nasi sejuk
1 1/2 cawan air
Cara memasaknya-
Bahan-
1 1/2 cwn tepung beras1/2 cawan tepung gandum
1 1/2 camt yis
4 - 5 camb. gula
1 cawan air
1 cawan santan pekat
1 biji telur
secubit garam
Bahan untuk dikisar halus-
3/4 cawan nasi sejuk
1 1/2 cawan air
Cara memasaknya-
Campurkan semua bahan di atas kecuali santan, Gaulkan sehingga sebati dan perapkan selama 2 - 3 jam sehingga adunan mengembang. Atau boleh juga disimpan semalaman. Bila hendak memasak, baru dimasukkan santan dan gaul sebati dengan adunan lain. Tapiskan adunan untuk memastikan tiada ketulan tepung yang tidak teradun sempurna. Panaskan non stick pan dan griskan dengan sedikit minyak. Ambil 1 senduk adunan atau lebih (bergantung kepada saiz kuali) dan lenggangkan atau ratakan disemua permukaan kuali tersebut seperti membuat kuih ketayap. Masak dengan api yang perlahan dan masak sehingga semua permukaan adunan kelihatan bertukar warna dan tepi adunan terangkat, serta kekuninggan. Angkat dan bolehlah dilipat atau digulung sebelum dimakan bersama kuah manis.
Comments