Thursday, December 10, 2015

Nasi Bubur Daging

Nasi Bubur Daging
 Bahan –
            80        gm                   Beras (dibersihkan dan direndam selama 1 jam)
            800      ml                    Air
            1          tin                    Susu Sejat F&N
            2          camb.               Lada hitam
            250      gm                   Daging (dihiris kecil dan direbus)
            3          cm                   Halia                            )
            3          ulas                  Bawang merah            )  Dihiris halus
            3          ulas                  Bawang putih              )
            3          cm                   Kulit kayu manis
            2          kuntum            Bunga lawang
            3          camb.               Marjerin
            Garam sebagai perasa

 Hiasan –
            Bawang goreng
            Hirisan daun sup

Cara membuatnya –

  1. Panaskan marjerin dan masukkan kulit kayu manis dan bunga lawang dan biar wangi.
  2. Masukkan bahan hiris dan daging.  Biar wangi.
  3. Tuang air rebusan daging, Susu Sejat F&N dan air serta lada hitam.  Didihkan hingga lada hitam telah pecah.
  4. Jika perlu tambah lebih air dan rasa garamnya.

Wednesday, December 9, 2015

Bubur pulut hitam


Bahan-Bahan:

  • 1 1/2 cawan pulut hitam
  • 6 cawan air, untuk merebus pulut
  • 1/2 biji kelapa (anggaran 2 cawan santan pekat dan 2 cawan santan cair)
  • 2 helai daun pandan, carikkan dan simpul
  • 3/4 cawan gula putih
  • 1/2 ketul gula melaka
  • garam secukup rasa
  • 1 sudu besar tepung jagung

Cara Penyediaan:

  1. Rebus pulut hitam dengan air dan daun pandan sehingga lembut. Pulut hitam akan pecah kembang apabila lembut. Biarkan pulut masak dan kuah menjadi pekat.
  2. Masukkan santan cair, garam, gula putih dan gula melaka. Masak sehingga mendidih.
  3. Kemudian masukkan pula 1 cawan santan pekat. Pada waktu ini anda boleh sesuaikan rasa manis dan masin ikut selera sendiri.
  1. Masak baki 1 cawan santan tadi di atas api yang kecil sehingga mendidih. Perlu selalu kacau supaya santan tidak berketul.
  2. Bancuh tepung jagung dengan sedikit air dan tuangkan dalam santan. Kemudian masukkan garam secukup rasa.
Tips: Rendam pulut hitam semalaman. Ini supaya dapat menjimatkan masa merebus. Kalau tak cukup masa, memadai rendam selama 3-4 jam, tetapi pulut perlu direbus agak lama untuk kembang dan lembut.

Masak lemak sayur manis labu


BAHAN-BAHAN:
  • 500 ml santan cair
  • 250 ml santan pekat
  • 30 gm udang kering | dikisar
  • 3 ulas bawang merah | dikisar
  • 12 tangkai pucuk manis | ambil bahagian mudanya
  • 1 batang serai | dititik
  • 1 helai daun kunyit
  • 1 biji bawang besar | dihiris
  • 1 biji cili merah | dihiris
  • 1 biji cili hijau | dihiris
  • 1 biji tomato | dipotong empat
  • Garam secukup rasa
CARA MEMASAK:
1. Didihkan santan bersama dengan serai dan bawang merah.
2. Setelah itu masukkan udang kering dan labu. Masak sehingga labu empuk.
3. Kemudian masukkan santan pekat dan perasakan dengan garam.
4. Masukkan pucuk manis dan masukkan juga bawang besar, tomato, cili merah dan cili hijau. Masak sehingga sayur layu.
5. Sedia untuk dihidang.

Ikan cencaru Sumbat


Bahan-Bahan:

  • 4 ekor ikan cencaru
  • sedikit garam
  • sedikit kunyit
  • minyak untuk menggoreng
  • 1 senduk minyak masak, untuk menumis sambal kisar
 
Bahan untuk dikisar atau ditumbuk halus:
  • 3 sudu besar cili kisar
  • 3 ulas bawang putih
  • 5 biji bawang merah
  • 1 inci belacan bakar
  • 1 inci halia
  • 1 sudu besar jus pekat asam jawa
  • 1 batang serai, optional
  • 1 sudu besar gula pasir atau gula melaka
  • garam secukupnya

  • Cara-cara untuk memasak: 
  • Bersihkan cencaru dengan cara belah belakang, tanpa belah di hadapan atau bahagian perut.

  • Lumurkan garam dan kunyit ke atas ikan.
  • Sumbatkan sambal yang dimasak ke dalam perut ikan secukupnya.
  • Panaskan minyak dan goreng sehingga masak.
  • Cara-cara untuk masak sambal: 
    1. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar sehingga pekat dan pecah minyak. Angkat dan sejulkan.

    Laddu


    Bahan:
    Secubit garam
    2 cawan gula pasir
    2 cawan santan pekat
    ½ camca esen vanila
    1 cawan beras pulut, direndang & digiling halus
    1 biji kelapa, diparut, direndang & digiling halus
    ¼ cawan gula melaka yang telah dicairkan
    2 helai daun pandan, disiat-siat memanjang & disimpulkan Bahan-bahan tabur:
    1 cawan santan
    1 camca gula merah yang telah dicairkan
    1 camca gula pasir
    2 camca tepung jagung

    Cara memasak:
     Campurkan santan, gula pasir, gula melaka, garam, esen vanila & daun pandan dalam sebuah periuk. Masak hingga mendidih & gula hancur. Didihkan dengan kuat selama 2-3 minit. Kecilkan api. Masukkan pulut & kelapa yang telah digiling tadi. Masaklah dengan dikacau perlahan-lahan hinga campuran itu menjadi sangat pekat & kental. Tuangkan ke atas kertas berlilin & ratakan supaya menjadi lapisan tebal 2.5 cm. Ratakan permukaannya. Biarkan ia beku.

    Cara membuat tabur:
    Satukan semua bahan dalam sebuah kuali. Panaskan perlahan-lahan hingga pekat & sebati. Tuangkan ke atas kuih tadi & biarkan beku. Apabila beku, potongkan kuih itu mengikut bentuk potong wajik & hidangkan.

    Ikan kurau masak asam


    BAHAN-BAHAN:
    • 200gm ikan kuraul dibasuh dan ditoskan
    • 2 biji bawang besar | dihiris halus
    • 3 ulas bawang putih | dihiris halus
    • 5 biji cili kering l dipotong
    • 2cm halia l dihiris
    • Air asam jawa secukupnya
    • Gula secukup rasa
    • Minyak untuk menumis secukupnya
     CARA MEMASAK:
     1. Panaskan minyak masak di dalam kuali. Goreng ikan masin talang sehingga garing. Angkat dan 
         toskan.
    2. Tumis bawang besar, bawang putih dan halia sehingga layu.
    3. Selepas itu masukkan cili kering. Gaul rata.
    4. Masukkan air asam jawa dan gula secukup rasa. Kacau sehingga mendidih dan pekat.
    5. Masukkan ikan masin talang dan gaul sebati.
    6. Angkat dan sedia dinikmati dengan nasi panas.

    Bubur lambuk

    Bubur Lambuk Ala Kampung Baru 

    Bahan-Bahan:
    2 cawan beras [basuh dan toskan]
    1/2 biji kelapa, diambil santan pekat
    1/2 kg daging tetel [potong kecil]
    2 s/b minyak sapi
    3 s/b minyak
    2 helai daun pandan [basuh dan dikoyak2kan]
    garam/gula secukup rasa
    air

    1 cawan udang kering [rendam air panas dan tumbuk lumat]
    1 cawan bawang goreng
    4 ulas bawang putih [dimayang]
    2 biji bawang besar [dimayang]
    1 inci halia [dimayang dan potong jadi macam batang mancis]

    Rempah tumis :
    1 batang kulit kayu manis
    3 kuntum bunga cengkih
    1 kuntum bunga lawang
    2 biji buah pelaga
    1 sudu kecil halba
    2 biji buah keras [ditumbuk]

    Bahan rempah [ goreng kering dan mesin halus]
    1 sudukecil jintah manis (atau jintan putih)
    1 sudukecil ketumbar
    1 sudukecil lada sulah
    1 sudukecil lada hitam

    Bahan-bahan sampingan [optional] :
    2 batang carrot dipotong dadu
    1/2 cawan kurma dibuang biji

    bahan hiasan [mayang]
    3 tangkai daun sup
    2 tangkai daun bawang
    Bawang goreng

    Cara-cara memasak:
    1. Panaskan minyak dan minyak sapi 
    2. Tumis rempah yang telah dikisar tadi, rempah tumis, bawang putih, daun pandan & bawang besar
    3. Kemudian masukkan udang kering, tumis lagi
    4. Kemudian masukkan daging. 
    5. Tumis sehingga naik minyak.
    6. Masukkan air dan didihkan sehingga daging separuh empuk. 
    7. Masukkan beras dan kurma dan tambah air jika nampak kering. Reneh sehingga beras hancur dan daging lembut.
    8. Tambah air kalau bubur nampak semakin kering ketika menunggu ia pecah
    9. Kerika ini boleh masukkan carrot jika mahu.
    10. Apabila beras sudah nampak pecah, masukkan santan pekat dan perisakan dengan garam/gula secukup rasa
    11. Bila bubur sudah tanak dan elok, hidangkan dengan bahan-bahan hiasan



    Sup tauhu sumbat inti daging


    Bahan :
    Tauhu - dipotong dua secara serong
    Isi Ayam/daging lembu - cincang
    Karot, daun sup dan cili merah - dihiris halus
    Rempah penumis 4 sekawan (bunga lawang, kulit kayu manis, cengkih dan buah pelaga)
    Bawang merah dan putih - dihiris

    Cara:
    - Tauhu digaul dgn garam kunyit dan goreng.  Korek isi tauhu.
    - Satukan isi ayam bersama karot, daun bawang dan cili merah. Gaul dan perasakan dgn garam.
    - Sumbat isi ayam ke dalam tauhu tadi.
    - Tumis bawang dan rempah penumis hingga naik bau. Masukkan air. Bila sudah mendidih, 
      masukkan tauhu sumbat tadi. Jika ada lebihan isi ayam tadi bulatkan menjadi bebola dan blh 
      dimasukkan sekali ke dalam sup.
    - Perasakan dgn garam.

    Kuih cara berlauk

    Bahan bahan :
    a) Adunan Tepung
        1 cawan tepung gandum
        1 biji telur
        1 sudu kecil minyak sapi
        1/2 sudu kecil garam
        2 cawan air
        sedikit pewarna kuning

    Cara cara :
    Adun semua bahan hingga sebati @ blend je.

    b) inti kuih cara:
        200gram daging/ayam - dikisar
        2 labu bawang besar- racik halus
        3 biji bawang kecil - potong mayang
        1 ulas/biji bawang putih - dipotong mayang
        1 1/2 sudu besar rempah rendang adabi
        1 sudu kecil serbuk kari
        garam gula dan perasa secukupnya
        sedikit minyak utk menumis

    Cara cara
    1. Panaskan minyak dan tumis bwang merah dan putih hingga kekuning-kuningan. 
    2. Kemudian masukkan rempah kari dan rempah rendang..
    3. Kacau hingga pecah minyak. Masukkan daging/ayam kisar, bawang besar, masukkan air
        secukupnya hingga daging /ayam masak.
    4. Masukkan garam gula dan perasa secukupnya.

    Hiasan: Bawang goreng, daun sup dan cili besar yg diracik.

    Cara masak cara berlauk:
    1.  Panaskan acuan cara, dan oles dengan sedikit minyak. 
    2.  Masukkan adunan tepung 90% penuh acuan, kemudian masukkan lauk, diikuti bawang 
         goreng, daun sup dan cili.
    3. Tutup acuan dengan penutup periuk..tunggu 1-2 minit, angkat tudung periuk, cungkil intai
        bahagian bawah. Kalau bahagian bawah dah nampak sedikit garing makna kuih cara dah 
       masak dan boleh la  angkat.

    agar-agar laici


    RESEPI PUDING LAICI
    Source : Chef Hanieliza

    Bahan-bahan

    • 10 gm agar2 serbuk atau 1 paket agar2 biasa
    • 6 gelas air
    • 11/2 cawan gula
    • 1 tin susu cair
    • 1 tin laici dalam tin (koyak-koyakkan laici tersebut menjadi halus)
    • 1 tin laici [untuk hiasan]
    Cara-cara
    • Masakkan agar-agar, air dan gula sehingga mendidih.
    • Tutup api. Masukkan air laici dan susu cair.
    • Tuangkan dalam acuan dan disejukkan.
    • Hidangkan bersama buah laici yang diasingkan tadi.

    Version agar-agar laici 2
    •  1 paket agar2 serbuk (10gm)
    • 5 cawan air
    • 8 sudu besar gula
    • 1 tin susu cair (400ml)
    • 1 tin laici ~ dimesin/blend dgn 1 cawan air laici dlm tin
    • 1 helai daun pandan  
    Cara memasak-
    - Sama seperti kaedah di atas.

    Vadai

    BAHAN-BAHANNYA :
    250 gram kacang dhal (cuci dan rendam 4 jam)
    1 biji bawang besar, (dadu kecil)
    1 camca teh jintan manis
    2 tangkai cili kering, (gunting kecil2)
    1 tangkai daun kari
    Garam secukup rasa

    CARA MEMBUATNYA : 
    1. Toskan kacang dhal tadi, kemudian kisar hingga separa hancur,Tuang ke dalam bekas.
    2. Masukkan jintan manis, cili kering, bawang besar dan daun kari . Gaul rata dan tambah garam 
        secukup rasa. Biar sekejap.
    3. Ambil sehelai plastik bersih, sapu dengan sedikit minyak makan, dan ambik anggaran 1 camca 
       besar penuh adunan vadai, bulat2 dan leperkan sedikit. Susun atas loyang yang telah dialas plastik 
       dan juga disapu sedikit minyak.
    4. Goreng dalam minyak sederhana panas hingga kuning keemasan, angkat dan toskan. 
    5. Jika suka, boleh juga masukkan beberapa helai daun kari dalam minyak gorengan tadi bagi 
       menambah aroma.

    Kari daging

                                KARI DAGING UTARA
    Resepi Oleh : Sajian Dapur Bonda
    Rujukkan : Singgahsana Kitchen

    1/2 kg daging batang pinang ~ potong kecil atau hiris sederhana nipis
    1 cawan santan pekat ~ ita letak 1/2 cawan
    4 biji cili hijau
    1 biji bawang besar ~ belah 4
    3 keping asam gelugur
    asir secukupnya
    3 biji ubi kentang ~ potong
    garam dan gula secukup rasa
    minyak untuk menumis

    Bahan Kisar
    1 sudu besar rempah kari masak merah ~ kalau tak ada guna rempah kari daging BABAS
    1/2 sudu besar jintan manis ~ ita sangai dahulu
    1/2 sudu besar jintan putih ~ ita sangai dahulu
    1 labu bawang besar ~ ita guna bawang kecil dalam 5 ulas
    3 ulas bawang putih
    1 inc halia

    Bahan Tumis
    1 labu bawang besar ~ hiris halus
    3 ulas bawang putih ~ di cincang
    2 inc halia ~ hiris halus ita ketuk aje
    3 tangkai daun kari ~ di raut
    1 batang kulit kayu manis
    2 kuntum bunga lawang
    3 biji cengkih
    2 biji buah pelaga
    8 sudu besar cili kisar

    Cara memasak:
    - Daging cuci bersih dan toskan
    - Satukan daging dengan bahan kisar bersama dengan 2 sudu besar gula. Perapkan daging sekurang-
      kurangnya 1 jam supaya pes rempah menyerap dalam daging.
    - Panaskan minyak dalam periuk dan tumiskan bahan tumis hingga harum dan kekuningan
    - Masukkan daging yang telah di perap tadi dalam periuk dan kacau hingga sebati. Masukkan 2
      cawan air dalam periuk. Tutup periuk dan masak hingga daging empuk
    - Jika air kering dan daging belum empuk tambahkan lagi air dan terus masak hingga daging
      betul-betul empuk
    - Setelah empuk dagingnya, masukkan ubi kentang
    - Kacau rata dan biarkan merenih hingga kentang empuk
    - Kemudian masukkan santan pekat
    - Perasakan dengangan garam, serbuk perasa jika suka dan letakkan juga asam keping. Kacau rata
    - Biarkan kuah masak dan merenih sebentar
    - Akhir sekali masukkan bawang besar yang di belah 4, cili hijau, dan tomato
    - Biar sebentar, dan sedia di hidangkan.