Sup tauhu sumbat inti daging


Bahan untuk tauhu sumbat:
5 keping Tauhu - dipotong dua secara serong
200gm Isi Ayam/daging lembu - cincang
1 biji bawang besar (dicincang)
bawang putih (dicincang)
serbuk lada sulah
1/2 biji lobak merah (dicincang kecil)
sedikit daun sup (dihiris halus)

Bahan untuk sup-
1 biji lobak merah (dipotong mengikut saiz yang diingini)
sedikit daun sup (dipotong halus)
2 biji cili merah (dihiris halus)
Rempah penumis 4 sekawan (bunga lawang, kulit kayu manis, cengkih dan buah pelaga)
Bawang merah dan putih - dihiris
serbuk perasa
garam dan gula secukupnya
2 inci halia (dipotong dan diketuk sedikit)
minyak untuk menumis
Minyak bijan
sedikit tepung jagung
1 paket cendawan shitake 
1 paket babycorn

Bahan lain-
bawang goreng
telur

Cara:
1. Tauhu digaul dgn garam kunyit dan goreng.  Potong dua dan keluarkan isi tauhu.
2. Satukan isi ayam bersama karot, isi tauhu yang dikeluarkan, daun bawang dan cili merah. Gaul dan perasakan dgn bahan perasa.
3. Sumbat isi ayam ke dalam tauhu tadi dan salutkan dengan telur.
4. Tumis bawang dan rempah penumis hingga naik bau. Masukkan air. Bila sudah mendidih, 
5. Masukkan tauhu sumbat tadi. Jika ada lebihan isi ayam tadi bulatkan menjadi bebola dan blh dimasukkan sekali ke dalam sup.
6.Perasakan dgn garam.


Nota-
Resepi sup tauhu ini merupakan sejenis hidangan berasaskan sup dan tauhu yang menyelerakan dan sejenis hidangan yang sihat.  Daging cincang yang digunakan perlulah diperasakan terlebih dahulu dengan bahan lain dan kemudiannya disumbat ke dalam tauhu yang telah dibelah dua.

Tauhu yang telah diisi dengan daging boleh direbus terus ataupun digoreng terlebih dahulu sebelum dicampurkan ke dalam kuah sup.  walaubagaimanapun bagi kebanyakan resepi masyarakat Cina, tauhu tidak digoreng tetapi dimasukkan terus ke dalam kuah sup.

Comments

Popular posts from this blog

Nasi Aruk

Sup Ponas Bidayuh

Soto Banjar