Sup tauhu sumbat inti daging
Bahan :
Tauhu - dipotong dua secara serong
Isi Ayam/daging lembu - cincang
Karot, daun sup dan cili merah - dihiris halus
Rempah penumis 4 sekawan (bunga lawang, kulit kayu manis, cengkih dan buah pelaga)
Bawang merah dan putih - dihiris
Tauhu - dipotong dua secara serong
Isi Ayam/daging lembu - cincang
Karot, daun sup dan cili merah - dihiris halus
Rempah penumis 4 sekawan (bunga lawang, kulit kayu manis, cengkih dan buah pelaga)
Bawang merah dan putih - dihiris
Cara:
- Tauhu digaul dgn garam kunyit dan goreng. Korek isi tauhu.
- Satukan isi ayam bersama karot, daun bawang dan cili merah. Gaul dan perasakan dgn garam.
- Sumbat isi ayam ke dalam tauhu tadi.
- Tumis bawang dan rempah penumis hingga naik bau. Masukkan air. Bila sudah mendidih,
- Tauhu digaul dgn garam kunyit dan goreng. Korek isi tauhu.
- Satukan isi ayam bersama karot, daun bawang dan cili merah. Gaul dan perasakan dgn garam.
- Sumbat isi ayam ke dalam tauhu tadi.
- Tumis bawang dan rempah penumis hingga naik bau. Masukkan air. Bila sudah mendidih,
masukkan tauhu sumbat tadi. Jika ada lebihan isi ayam
tadi bulatkan menjadi bebola dan blh
dimasukkan sekali ke dalam sup.
- Perasakan dgn garam.
- Perasakan dgn garam.
Comments