Laddu
Bahan:
Secubit garam
2 cawan gula pasir
2 cawan santan pekat
½ camca esen vanila
1 cawan beras pulut, direndang & digiling halus
1 biji kelapa, diparut, direndang & digiling halus
¼ cawan gula melaka yang telah dicairkan
2 helai daun pandan, disiat-siat memanjang & disimpulkan Bahan-bahan tabur:
1 cawan santan
1 camca gula merah yang telah dicairkan
1 camca gula pasir
2 camca tepung jagung
2 cawan gula pasir
2 cawan santan pekat
½ camca esen vanila
1 cawan beras pulut, direndang & digiling halus
1 biji kelapa, diparut, direndang & digiling halus
¼ cawan gula melaka yang telah dicairkan
2 helai daun pandan, disiat-siat memanjang & disimpulkan Bahan-bahan tabur:
1 cawan santan
1 camca gula merah yang telah dicairkan
1 camca gula pasir
2 camca tepung jagung
Cara memasak:
Campurkan santan, gula pasir, gula melaka,
garam, esen vanila & daun pandan dalam sebuah periuk. Masak hingga
mendidih & gula hancur. Didihkan dengan kuat selama 2-3 minit.
Kecilkan api. Masukkan pulut & kelapa yang telah digiling tadi.
Masaklah dengan dikacau perlahan-lahan hinga campuran itu menjadi sangat
pekat & kental. Tuangkan ke atas kertas berlilin & ratakan
supaya menjadi lapisan tebal 2.5 cm. Ratakan permukaannya. Biarkan ia
beku.
Cara membuat tabur:
Satukan semua bahan dalam sebuah kuali. Panaskan perlahan-lahan hingga pekat & sebati. Tuangkan ke atas kuih tadi & biarkan beku. Apabila beku, potongkan kuih itu mengikut bentuk potong wajik & hidangkan.
Cara membuat tabur:
Satukan semua bahan dalam sebuah kuali. Panaskan perlahan-lahan hingga pekat & sebati. Tuangkan ke atas kuih tadi & biarkan beku. Apabila beku, potongkan kuih itu mengikut bentuk potong wajik & hidangkan.
Comments