Bubur lambuk
Bubur Lambuk Ala Kampung Baru
Bahan-Bahan:2 cawan beras [basuh dan toskan]
1/2 biji kelapa, diambil santan pekat
1/2 kg daging tetel [potong kecil]
2 s/b minyak sapi
3 s/b minyak
2 helai daun pandan [basuh dan dikoyak2kan]
garam/gula secukup rasa
air
1 cawan udang kering [rendam air panas dan tumbuk lumat]
1 cawan bawang goreng
4 ulas bawang putih [dimayang]
2 biji bawang besar [dimayang]
1 inci halia [dimayang dan potong jadi macam batang mancis]
Rempah tumis :
1 batang kulit kayu manis
3 kuntum bunga cengkih
1 kuntum bunga lawang
2 biji buah pelaga
1 sudu kecil halba
2 biji buah keras [ditumbuk]
Bahan rempah [ goreng kering dan mesin halus]
1 sudukecil jintah manis (atau jintan putih)
1 sudukecil ketumbar
1 sudukecil lada sulah
1 sudukecil lada hitam
Bahan-bahan sampingan [optional] :
2 batang carrot dipotong dadu
1/2 cawan kurma dibuang biji
bahan hiasan [mayang]
3 tangkai daun sup
2 tangkai daun bawang
Bawang goreng
Cara-cara memasak:
- Panaskan minyak dan minyak sapi
- Tumis rempah yang telah dikisar tadi, rempah tumis, bawang putih, daun pandan & bawang besar
- Kemudian masukkan udang kering, tumis lagi
- Kemudian masukkan daging.
- Tumis sehingga naik minyak.
- Masukkan air dan didihkan sehingga daging separuh empuk.
- Masukkan beras dan kurma dan tambah air jika nampak kering. Reneh sehingga beras hancur dan daging lembut.
- Tambah air kalau bubur nampak semakin kering ketika menunggu ia pecah
- Kerika ini boleh masukkan carrot jika mahu.
- Apabila beras sudah nampak pecah, masukkan santan pekat dan perisakan dengan garam/gula secukup rasa
- Bila bubur sudah tanak dan elok, hidangkan dengan bahan-bahan hiasan
Comments