Kuih cara berlauk
Bahan
bahan :
a) Adunan Tepung
a) Adunan Tepung
1
cawan tepung gandum
1
biji telur
1
sudu kecil minyak sapi
1/2
sudu kecil garam
2
cawan air
sedikit
pewarna kuning
Cara
cara :
Adun
semua bahan hingga sebati @ blend je.
b) inti kuih cara:
200gram
daging/ayam - dikisar
2
labu bawang besar- racik halus
3
biji bawang kecil - potong mayang
1
ulas/biji bawang putih - dipotong mayang
1
1/2 sudu besar rempah rendang adabi
1
sudu kecil serbuk kari
garam
gula dan perasa secukupnya
sedikit
minyak utk menumis
Cara
cara
2. Kemudian masukkan rempah kari dan rempah rendang..
3. Kacau hingga pecah minyak. Masukkan daging/ayam kisar, bawang besar, masukkan air
secukupnya hingga daging /ayam masak.
4. Masukkan garam gula dan perasa secukupnya.
Hiasan: Bawang goreng, daun sup dan cili besar yg diracik.
Cara masak cara berlauk:
2. Masukkan adunan tepung 90% penuh acuan, kemudian masukkan lauk, diikuti bawang
goreng, daun sup dan cili.
3. Tutup acuan dengan penutup periuk..tunggu 1-2 minit, angkat tudung periuk, cungkil intai
bahagian bawah. Kalau bahagian bawah dah
nampak sedikit garing makna kuih cara dah
masak
dan boleh la
angkat.
Comments