Nasi Bubur Daging
Nasi Bubur Daging
Bahan –
80 gm Beras
(dibersihkan dan direndam selama 1 jam)
800 ml Air
1 tin Susu Sejat F&N
2 camb. Lada hitam
250 gm Daging (dihiris kecil dan direbus)
3 cm Halia )
3 ulas Bawang merah ) Dihiris halus
3 ulas Bawang putih )
3 cm Kulit kayu manis
2 kuntum Bunga lawang
3 camb. Marjerin
Garam sebagai perasa
Hiasan –
Bawang
goreng
Hirisan daun sup
800 ml Air
1 tin Susu Sejat F&N
2 camb. Lada hitam
250 gm Daging (dihiris kecil dan direbus)
3 cm Halia )
3 ulas Bawang merah ) Dihiris halus
3 ulas Bawang putih )
3 cm Kulit kayu manis
2 kuntum Bunga lawang
3 camb. Marjerin
Garam sebagai perasa
Hirisan daun sup
Cara membuatnya –
- Panaskan marjerin dan masukkan kulit kayu manis dan
bunga lawang dan biar wangi.
- Masukkan bahan hiris dan daging. Biar wangi.
- Tuang air rebusan daging, Susu Sejat F&N dan air
serta lada hitam. Didihkan hingga
lada hitam telah pecah.
- Jika perlu tambah lebih air dan rasa garamnya.
Comments