Vadai
BAHAN-BAHANNYA :
250 gram kacang dhal (cuci dan rendam 4 jam)
1 biji bawang besar, (dadu kecil)
1 camca teh jintan manis
2 tangkai cili kering, (gunting kecil2)
1 tangkai daun kari
Garam secukup rasa
CARA MEMBUATNYA :
1. Toskan
kacang dhal tadi, kemudian kisar hingga separa hancur,Tuang ke dalam bekas.
2. Masukkan
jintan manis, cili kering, bawang besar dan daun kari . Gaul rata dan tambah garam
secukup rasa.
Biar sekejap.
3. Ambil sehelai plastik
bersih, sapu dengan sedikit minyak makan, dan ambik anggaran 1 camca
besar penuh adunan vadai, bulat2 dan leperkan sedikit. Susun atas loyang
yang telah dialas plastik
dan juga disapu sedikit minyak.
4. Goreng dalam minyak sederhana
panas hingga kuning keemasan, angkat dan toskan.
5. Jika suka, boleh juga
masukkan beberapa helai daun kari dalam minyak gorengan tadi bagi
Comments