Vadai


BAHAN-BAHANNYA :
250 gram kacang dhal (cuci dan rendam 4 jam)
1 biji bawang besar, (dadu kecil)
1 camca teh jintan manis
2 tangkai cili kering, (gunting kecil2)
1 tangkai daun kari
Garam secukup rasa

CARA MEMBUATNYA : 
1. Toskan kacang dhal tadi, kemudian kisar hingga separa hancur,Tuang ke dalam bekas.
2. Masukkan jintan manis, cili kering, bawang besar dan daun kari . Gaul rata dan tambah garam 
    secukup rasa. Biar sekejap.
3. Ambil sehelai plastik bersih, sapu dengan sedikit minyak makan, dan ambik anggaran 1 camca 
   besar penuh adunan vadai, bulat2 dan leperkan sedikit. Susun atas loyang yang telah dialas plastik 
   dan juga disapu sedikit minyak.
4. Goreng dalam minyak sederhana panas hingga kuning keemasan, angkat dan toskan. 
5. Jika suka, boleh juga masukkan beberapa helai daun kari dalam minyak gorengan tadi bagi 
   menambah aroma.

. Vadai

Rakyat Malaysia cukup menggemari vadai sebagai kudapan pada waktu petang. Makanan tradisional India ini terdapat dua jenis iaitu paruppu vadai dan ulunthu vadai.

Paruppu vadai dihasilkan daripada kacang dhal, hirisan cili hijau, daun kari dan bawang merah.

Sementara itu, ulunthu vadai pula diperbuat daripada urad dhal/kacang ulunthu dan berbentuk seperti donat.

https://ecentral.my/makanan-tradisional-india/


Comments

Popular posts from this blog

Nasi Aruk

Soto Banjar

Sup Ponas Bidayuh