Kari daging

                            KARI DAGING UTARA
Resepi Oleh : Sajian Dapur Bonda
Rujukkan : Singgahsana Kitchen

1/2 kg daging batang pinang ~ potong kecil atau hiris sederhana nipis
1 cawan santan pekat ~ ita letak 1/2 cawan
4 biji cili hijau
1 biji bawang besar ~ belah 4
3 keping asam gelugur
asir secukupnya
3 biji ubi kentang ~ potong
garam dan gula secukup rasa
minyak untuk menumis

Bahan Kisar
1 sudu besar rempah kari masak merah ~ kalau tak ada guna rempah kari daging BABAS
1/2 sudu besar jintan manis ~ ita sangai dahulu
1/2 sudu besar jintan putih ~ ita sangai dahulu
1 labu bawang besar ~ ita guna bawang kecil dalam 5 ulas
3 ulas bawang putih
1 inc halia

Bahan Tumis
1 labu bawang besar ~ hiris halus
3 ulas bawang putih ~ di cincang
2 inc halia ~ hiris halus ita ketuk aje
3 tangkai daun kari ~ di raut
1 batang kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
3 biji cengkih
2 biji buah pelaga
8 sudu besar cili kisar

Cara memasak:
- Daging cuci bersih dan toskan
- Satukan daging dengan bahan kisar bersama dengan 2 sudu besar gula. Perapkan daging sekurang-
  kurangnya 1 jam supaya pes rempah menyerap dalam daging.
- Panaskan minyak dalam periuk dan tumiskan bahan tumis hingga harum dan kekuningan
- Masukkan daging yang telah di perap tadi dalam periuk dan kacau hingga sebati. Masukkan 2
  cawan air dalam periuk. Tutup periuk dan masak hingga daging empuk
- Jika air kering dan daging belum empuk tambahkan lagi air dan terus masak hingga daging
  betul-betul empuk
- Setelah empuk dagingnya, masukkan ubi kentang
- Kacau rata dan biarkan merenih hingga kentang empuk
- Kemudian masukkan santan pekat
- Perasakan dengangan garam, serbuk perasa jika suka dan letakkan juga asam keping. Kacau rata
- Biarkan kuah masak dan merenih sebentar
- Akhir sekali masukkan bawang besar yang di belah 4, cili hijau, dan tomato
- Biar sebentar, dan sedia di hidangkan.

Comments

Popular posts from this blog

Nasi Aruk

Soto Banjar

Sup Ponas Bidayuh