Coffee delight cake
Ini kek yang tercipta last minute sebelum saya perlu menghidangkan semua dessert sebelum majlis makan-makan bermula. Sangat mudah (kalau tak takdelah terhasil last minute, janji semua bahan ada). Untuk anda yang suka buat kerja last minute mungkin ini terbaik untuk anda cuba.
Bahan :
250 gm Soft flour
250 gm Castor sugar
250 gm Butter
5 nos Egg
1/2 tsp Baking powder
1/4 tsp Vanila esen
5 gm Coffee Powder
sedikit esen coffee
Butter cream
Cara membuatnya:
1. Ayak tepung gandum bersama baking powder.
2. Putar mentega atau butter bersama gula hingga kembang.
3. Masukkan telur satu persatu, putar sebati.
4. Masukkan esen dan serbuk coffee, sebatikan.
5. Masukkan tepung gandum dan putar sebati.
6. Masukkan adunan ke dalam acuan yang telah diglis.
7. Bakar selama 45 minit pada suhu 1800celcius.
8. Biarkan kek sejuk seketika, sebelum dipotong menjadi 2 atau 3 lapisan.
9. Pada setiap lapisan kek salutkan dengan butter krim.
10. Hias sekeliling kek dengan butter krim, letakkan hiasan dan sedia untuk dihidangkan pada tetamu.
Bahan :
250 gm Soft flour
250 gm Castor sugar
250 gm Butter
5 nos Egg
1/2 tsp Baking powder
1/4 tsp Vanila esen
5 gm Coffee Powder
sedikit esen coffee
Butter cream
Cara membuatnya:
1. Ayak tepung gandum bersama baking powder.
2. Putar mentega atau butter bersama gula hingga kembang.
3. Masukkan telur satu persatu, putar sebati.
4. Masukkan esen dan serbuk coffee, sebatikan.
5. Masukkan tepung gandum dan putar sebati.
6. Masukkan adunan ke dalam acuan yang telah diglis.
7. Bakar selama 45 minit pada suhu 180
8. Biarkan kek sejuk seketika, sebelum dipotong menjadi 2 atau 3 lapisan.
9. Pada setiap lapisan kek salutkan dengan butter krim.
10. Hias sekeliling kek dengan butter krim, letakkan hiasan dan sedia untuk dihidangkan pada tetamu.
Comments