Mee tomyam seafood (2)
Teringat masa kecil, time duduk kat Sabah inilah makanan fabaret kita orang. Urmmm..... sedap sangat hinggakan berulang-ulang makanlah dibuatnya. Tak tahu penuh-penuh pulak perut time tu, heran betul. Inilah agaknya yang dikatakan air tangan ibu. Masak apapun sedap. Terima kasih buat mama yang telah bersusah payah membesarkan kami dengan penuh kasih sayang. Well, jangan buang masa lagi hari nie saya nak share dengan anda semua resepi Tomyam Thai.
Bahan-bahan bagi Perencah Tom yam-
Bahan-bahan bagi Perencah Tom yam-
5 ulas bawang merah
2 biji cili merah
5 biji cili kering
1 inci lengkuas
2 batang serai
1 camb. udaang kering
3 helai daun limau purut
1 inci belacan (dibakar)
Air asam jawa, gula dan garam
Bahan untuk sup tomyam -
1/4 ekor ayam
200 gm udang
3 camb. susu cair
2 ekor sotong
1 biji bawang besar (potong 6)
5 biji bawang putih (diketuk)
1 inci lengkuas (diketuk)
2 batang serai (diketuk)
1/2 batang lobak merah
bunga kobis secukupnya
5 helai daun limau purut
1 biji tomato (belah 4)
1 camb. perencah tomyam
1 camb. sos ikan
2 biji limau nipis
5 biji cili padi
garam dan daun ketumbar secukupnya
Cara membuatnya -
1. Sediakan perencah tomyam.
2. Kisar kesemua bahan bersama sedikit air kecuali air asam jawa, garam dan gula.
3. Panaskan sedikit minyak dan tumis bahan kisar sehingga naik bau.
4. Masukkan air asam jawa, garam dan gula secukupnya.
5. Masak sehingga menjadi pes, pes ini boleh disimpan dan dipakai bila anda memerlukannya.
6. Rebus ayam beberapa minit, masukkan bawang besar, bawang putih, daun limau purut, serai, cili
padi dan lengkuas.
7. Masukkan sotong, udang dan sayur-sayuran.
8. Masukkan pes tomyam, sos ikan, perahan limau nipis dan sedikit garam.
9. Padamkan api. Masukkan susu cair dan daun ketumbar.
10. Apa lagi, jomlah makan. Makan dengan nasi pun sedap, dengan mee pun layannnn. Makan
sajapun boleh juga.
Comments