Sambal tumis petai
Nie kalau pekena dengan nasi panas-panas, dapat pula udang yang fresh; memang bertambah-tambah nasi dibuatnya.
Bahan bahan:
Udang (sederhana besar)
1 biji bawang besar
3 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
1 senduk cili kisar - ikut pedas disukai
1 sudu besar gula
Garam
Air asam jawa
Petai secukupnya
Cara cara:
Panaskan minyak dan tumis
bawang merah dan bawang putih yang dikisar serta cili kisar
sehingga cili benar benar garing dengan menggunakan api perlahan.
Setelah
garing, masukkan gula terlebih dahulu. Ianya akan menjadikan sambal
berwarna merah cantik. Kacau rata, barulah dimasukkan petai, air asam
jawa dan garam.
Akhir
sekali masukkan udang dan kacau rata. Sesuaikan
rasa dan tutup api. Jika suka, boleh juga masukkan bawang besar yang
dimayang bulat dan kacau sehingga agak layu sebelum ditutup api. Sedia
untuk dihidangkan.
Comments
Bahan-bahan :
1½ biji bawang besar
3 ulas bawang putih
Cili kering (ikut kepedasan tersendiri)
1 inci belacan
Ikan bilis (ikut citarasa)
2-3 tangkai petai
Gula dan garam secukup rasa
1 sudu makan sos tiram
Bahan kisar :
1 biji bawang
3 ulas bawang putih
Cili kering (ikut tahap kepedasan sendiri)
Cara memasak :
1. Panaskan minyak dan masukkan belacan serta bahan kisar . Kacau sehingga garing .
2 . Masukkan 1 sudu sos tiram .
3 . Masukkan gula dan garam secukup rasa .
4 . Masuk kan ikan bilis dan petai . Gaul sehingga rata . Jika ingin berkuah tambahkan sedikit air .