Fish and Chip
Bahan utk ikan-
Sedikit tepung gandum (sekadar untuk menyalut ikan)
Sedikit tepung gandum (sekadar untuk menyalut ikan)
Sedikit tepung jagung (masukkan dalam tepung gandum)
Sedikit garam
Sedikit serbuk lada hitam
Beberapa hirian ikan dory
Sedikit lada sulah
1 paket breadcrumbs
3 biji telur
Cara memasak-
1. Perasakan hirisan ikan dory dengan garam dan lada sulah. Biarkan seketika selama 1/2
jam.
2. Panaskan minyak dan goreng ikan dory sehingga kekuningan.
Bahan Potato wedges-
300gm Ubi kentang
Minyak masak
Sedikit garam
Sedikit lada sulah
Cara memasak-
1. Kupas kentang dan bersihkan.
2. Potong kentang dalam bentuk wedges dan didihkan air.
3. Rebus kentang sebentar dalam 2 minit sahaja dan sejatkan.
4. Salutkan dengan bahan perasa dan goreng sehingga kekuningan; kemudian sejatkan
minyaknya.
Bahan untuk Tartar sos-
400ml mayonnaise
120gm bawang holland (dpotong dadu kecil)
120gm caper hancur
70gm daun parsley
Sedkit hirisan lemon
Cara memasak-
1. Campur dan sebatikan semua bahan dan perah lemon untuk mendapatkan ekstrak jusnya.
Bahan Coleslaw-
500gm kobis hijau (hiris halus)
200gm lobak merah (potong julienne halus)
400ml mayonnaise
sedikit lada sulah
Cara memasak-
1. Campurkan semua bahan dan gaul sebati.
Comments