Roti Jala dgn Kari ayam
Hujung minggu camnie, kalau layan roti jala best jugak ek!. Tapi cam leceh jer, nak mengurai (any term??? i just hear from my grandma.... this term "mengurai"). Tahu tak term tu mendanya, itu merupakan term untuk koje adunan roti jala yang kita bentukkan di dalam non-stick pan. Kalau x de non-stick pan apa nak buat?? gi kedai kat hujung jalan dan jerit kuat-kuat "makcik! roti jala 1". Okay, jangan jadikan alasan, pan biasapun bisa, letak aje sedikit minyak masak (sedap kalau guna corn oil @ butter... aromanya nanti mix dengan roti jala...). Ada yang dah tak kuasa nak dengar saya berceloteh? Sebagai upah melayari blog saya, ari nie saya perturunkan resepi Roti Jala bersama Kari Ayam :
Bahan Roti Jala -
200 gm Tepung gandum (ayak dulu yea)
air mengikut kepekatan adunan
1 biji telur
Sedikit serbuk kunyit
Sedikit garam
Cara membuatnya -
1. Masukkan tepung gandumdan serbuk kunyit bersama sedikit garam ke dalam bekas.
2. Masukkan air sedikit demi sedikit sambil dikacau adunan tepung dengan menggunakan whisk
(alat yang selalu digunakan untuk mengadun telur - ketika membuat bahulu).
3. Setelah adunan sebati, dan tidak berketul2; masukkan telur dan sebatikan. Biarkan seketika.
4. Mula mengirai adunan roti jala menggunakan acuan roti jala ketika pan telah mula panas.
Gunakan api sederhana sahaja. Angkat apabila adunan kelihatan kering sedikit. Lipat tiga
segi atau gulungkan saja...
5. Siap untuk dimamam.... yummi...
Bahan untuk kari ayam -
500 gm isi ayam (mudah kerja.....)
1 paket kerisik
200gm santan pekat
garam, gula secukup rasa
2 inci halia
4 biji bawang merah
2 camb. serbuk rempah kari ayam
sedikit kulit kayu manis, bunga lawang,
2 biji bawang putih
sedikit daun kari
Cara membuatnya -
1. Tumis bawang dengan kulit kayu manis daun kari dan bunga lawang sehingga naik bau.
2. Masukan rempah, biar sehingga pecah minyak.
3. masukkan ayam, air, santan dan perasakannya.
4. Bila ayam telah masak, bolehlah dihidangkan bersama roti jala tadi.
Comments
(2019274368)
Terima kasih.
(2019443244)
Tips Kari ayam yang dapat saya ketahui daripada ibu saya, semasa sediakan rempah untuk tumis masukkan bawang merah dan halia yg telah ditumbuk dan 2 sudu santan, tumis rempah sehingga pecah minyak. Kemudian, tips yang selanjutnya dengan menggunakan santan yang fresh, ayam kampung yang segar serta ubi kentang yang elok. Selain itu, semasa pembelajaran kelas berlangsung tips yang baru saya ketahui ialah tumis 3 sekawan letakkan di atas kari ayam bgi menaikkan rasa serta aroma kari ayam tersebut.
Tips dari saya untuk menu kari ayam ialah pastikan rempah pecah minyak dan pastikan minyak timbul dipermukaan, dan barulah dimasukkan ayam Dan santan. Selain itu, ketika menumis rempah, pastikan menggunakan api yang perlahan sehingga pecah minyak. Penggunaan asam jawa juga mampu memberikan rasa masakan lebih enak dan menyelerakan.
Terima kasih.
(2019224166)
Tips dari saya untuk menu kari ayam ialah pastikan rempah pecah minyak dan pastikan minyak timbul dipermukaan, dan barulah dimasukkan ayam Dan santan. Selain itu, ketika menumis rempah, pastikan menggunakan api yang perlahan sehingga pecah minyak. Penggunaan asam jawa juga mampu memberikan rasa masakan lebih enak dan menyelerakan.
Terima kasih.
(2019224166)
Terima kasih .
(2019255454)
Terima kasih .
(2019255454)
(2019842608)
Tips yang saya dapat dari masakan Kari ini ailah,untuk melihat samaada kari tersebut betul-betul jadi ialah apabila terdapat minyak dipermukaan kuah.Seterusnya,untuk memastikan kuah Kari itu pekat,Kita boleh menambah hasil rempah kedalam kuah dengan Cara memasak rempah secara berasingan.
info atau tips yang saya perolehi dalam penyediaan kari ayam ini ialah kita hendaklah memastikan tumisan rempah sehingga pecah minyak. tipsnya ialah hanya menggunakan kadar api yang perlahan sahaja.selain itu,pemilihan bahan atau rempah lain seperti asam jawa juga boleh, bergantung kepada tukang masak agar menambah rasa keenakkan kepada kari ayam tersebut.sebagai info tambahan ,kerisik yang digunakan akan menambah kepekatan kari ayam.
info atau tips yang saya perolehi dalam penyediaan kari ayam ini ialah kita hendaklah memastikan tumisan rempah sehingga pecah minyak. tipsnya ialah hanya menggunakan kadar api yang perlahan sahaja.selain itu,pemilihan bahan atau rempah lain seperti asam jawa juga boleh, bergantung kepada tukang masak agar menambah rasa keenakkan kepada kari ayam tersebut.sebagai info tambahan ,kerisik yang digunakan akan menambah kepekatan kari ayam.
info atau tips yang saya perolehi dalam penyediaan kari ayam ini ialah kita hendaklah memastikan tumisan rempah sehingga pecah minyak. tipsnya ialah hanya menggunakan kadar api yang perlahan sahaja.selain itu,pemilihan bahan atau rempah lain seperti asam jawa juga boleh, bergantung kepada tukang masak agar menambah rasa keenakkan kepada kari ayam tersebut.sebagai info tambahan ,kerisik yang digunakan akan menambah kepekatan kari ayam.
bahan A(kisar)
2 inchi halia
jintan halus
lada hitam
2 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
bahan B
ayam
minyak masak
serbuk kari ayam (mak siti)
4 sekawan
daun kari
cili boh/serbuk cili
4 biji kentang
bawang putih
bawang merah
halia
serai
lengkuas
serbuk kari(cap baba's/adabi)
kerisik
daun kari
ayam seekor
5 biji ubi kentang minyak masak
santan
cara memasak:
1.bawang putih,bawang merah,halia,lengkuas dan seria dikisar halus
2.panaskan minyak dan tumis bahan yang dikisar sehingga naik bau
3.masukkan serbuk kari dan kerisik kacau sehingga pecah minyak
4.masukkan ayam
5.masukkan santan(buah kelapa sebiji/santan kotak)
6.tunggu sehingga mendidih dan masukkan ubi kentang
7.masukkan garam secukup rasa dan serbuk perasa
8.tunggu sehingga mendidih dah hidangkan