Laksa Johor
Main course
BAHAN UNTUK KUAH:
500 gm ikan kembung (rebus, ambil isinya dan
kisar. Air rebusan disimpan)
2 liter santan (2 biji kelapa)
40 gm udang kering (rendam dan kisar)
50 ml air asam jawa
60 ml minyak masak
50 gm daun kesom (kisar halus)
5 batang serai
1oogm kerisik
BAHAN UNTUK PES:
2 sudu besar ketumbar
1 sudu besar serbuk jintan manis
2 sudu besar serbuk kari ikan
2 sudu besar cili kisar
nota: Jintan manis dan ketumbar perlu disangai terlebih dahulu dan ditumbuk sehingga halus.
BAHAN KISAR:
6 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
2 sudu kecil lada hitam
sedikit halia
sedikit cili kering
sedikit udang kering
BAHAN HIASAN:
Timun (potong nipis dan memanjang)
Lada merah (hiris)
Bawang besar (hiris)
Daun selom
Kacang panjang (hiris halus)
Telur rebus dan belah dua
Limau kasturi (belah dua)
Sedikit lobak masin
Sedikit taugeh
Sedikit hirisan daun selom
Sambal belacan
CARA MENYEDIAKAN:
1. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar hingga
naik bau.
2. Masukkan pes dan kacau hingga terbit minyak.
3. Masukkan santan dan kacau perlahan.
4. Masukkan isi ikan, udang kering dan air asam
jawa. Selepas beberapa minit masukkan daun kesom.
5. Kacau perlahan dan masukkan garam, gula secukup
rasa, dan biarkan mendidih.
6. Boleh dihidangkan bersama spageti dan bahan
hiasan.
nota-
Tempoh memasak kuah perlu lama dengan menggunakan api yang kecil agar rempah ratus masak sepenuhnya.
Bahan Spagetti-
1 paket spagetti
1. Panaskan air sehingga mendidih dan celur spagetti sehingga kembang dan lembut. Letakkan sedikit garam dan minyak.
Comments