Pandan Cake
Resepi Kek Pandan Berlayer
Bahan-bahan :
Bahan-bahan untuk kek:
1) 5 biji telur
2) 125g gula
3) 125g tepung gandum*
4) 1 camca teh baking powder* (*disatukan dan diayak)
5) 75ml minyak masak
6) 15g ovalette
7) 4oml air daun pandan + pewarna hijau
2) 125g gula
3) 125g tepung gandum*
4) 1 camca teh baking powder* (*disatukan dan diayak)
5) 75ml minyak masak
6) 15g ovalette
7) 4oml air daun pandan + pewarna hijau
Bahan-bahan untuk kastard:-
Bahan A:
1) 500ml air pandan (kisar 5 helai
daun pandan)
2) 180g gula
3) 1 sudu besar serbuk agar-agar segera
2) 180g gula
3) 1 sudu besar serbuk agar-agar segera
Bahan B:
1) 400ml santan pekat dalam kotak
2) 85g tepung Hoen Kwee hijau
3) 1 sudu teh pewarna hijau
4) 1/8 sudu teh garam halus
2) 85g tepung Hoen Kwee hijau
3) 1 sudu teh pewarna hijau
4) 1/8 sudu teh garam halus
Cara-cara:
1) Satukan telur, ovalette, dan
gula. Pukul hingga kembang dan gebu. Perlahankan speed dan masukkan tepung
sedikit demi sedikit hingga habis. Masukkan juga air daun pandan dan sedikit
pewarna. Gaul rata.
2) Masukkan minyak jagung dan gaul
rata. Masukkan ke dalam loyang yang sesuai yang digris dengan butter. Bakar
pada suhu 175°C selama 50 minit atau sehingga masak. Setelah kek masak, biarkan
sejuk.
3) Satukan semua bahan A dalam
periuk, masak di atas api sederhana hingga mendidih.
4) Dalam mangkuk lain, satukan bahan
B, gaul hingga sebati dan tidak berketul. Masukkan adunan ini ke dalam adunan
B, kacau hingga adunan pekat dan mendidih. Angkat dan sejukkan sebentar.
5) Potong kek yang telah sejuk
kepada 3 bahagian. Lapiskan kek dengan kastard pandan hingga habis.
Comments