Sup tulang


Bahan untuk rempah tumis-
1-2 batang kulit kayu manis
1 sudu kecil buah pelaga
sedikit bunga lawang
2-3 bunga cengkih
2 biji bawang putih        )  Dimayang halus
8 biji bawang merah      )
1-2 sudu besar rempah kurma
2 paket kecil rempah sup
Minyak unutk menumis, 

Bahan untuk dikisar-
2 biji bawang besar   )
4 biji bawang putih  )  Dikisar
5 inci halia  
3 biji buah keras
1 sudu besar lada hitam
1 sudu kecil serbuk ketumbar

Bahan untuk dipotong dadu besar-
2 biji kentang 
1 biji lobak merah
2 biji tomato

Bahan-bahan lain-
2 kilo tulang
1 kilo daging
4 inci lengkuas (diketuk)
2 paket sup bunjut tulang
4 batang daun sup
air secukupnya
4-6 biji cili padi

Cara membuatnya -
1.  Tumis bahan yang dimayang sehingga naik bau, masukkan bahan sup, sup bunjut dan bahan kisar, kacau rata hingga kekuningan dan naik bau.
2.  Bancuh rempah sup dan tumis hingga keluar minyak.
3.  Masukkan tulang dan daging hingga daging empuk.  Tambahkan air secukupnya.
4.  Masukkan lengkuas, lobak, ubi kentang, sup bunjut dan batang daun sup.
5.  Tambah air secukupnya, masak sehingga daging empuk, masukkan bahan perasa dan tomato.
6.  Taburkan hirisan daun bawang dan bawang goreng.  Tutup api.

Rujukan-
1.  Resepi peribadi

Comments

Popular posts from this blog

Nasi Aruk

Soto Banjar

Sup Ponas Bidayuh