Gulai sotong
Bahan-bahan
- 10 ekor sotong-bersihkan dan masukkan balik kepala dan toskan
- 5 biji bawang merah
- 4 biji bawang putih
- 1 inci halia
- 1 cawan santan pekat
- 3 sudu makan kari ikan
- 1 biji tomato
- 1/2 sudu kecil jus pekat asam jawa adabi
- garam, air dan minyak secukupnya
Bahan tumis
- 1 batang kayu manis
- 2 biji bunga cengkih
- 2 biji bunga lawang
- 2 biji buah pelaga
- 2 tangkai daun kari
- 1/2 labu bawang besar di hiris
- 2 biji bawang merah di hiris
- 1 biji bawang putih di hiris
- 1 sudu teh halba campur
Cara-caranya
1. Tumbuk/kisar bawang putih, halia dan bawang merah.
2. Panaskan minyak dan masukkan rempah 4 sekawan, halba campur, bawang besar, bawang putih dan bawang merah yang telah di hiris bersama daun kari. Kacau sebati.
3. Masukkan serbuk kari ikan dan sedikit air...kacau selalu dan kecilkan api.
4. Biarkan pes masak dalam anggaran 5-10 minit. Masukkan garam.
5. Setelah pes naik minyak baru masukkan santan dan guna api perlahan sambil di kacau selalu.
6. Apabila santan mendidih masukkan pula sotong.
8. Jangan masak sotong terlalu lama...bila mendidih masukkan pula jus asam jawa dan rasa dulu garam barulah di padamkan api.
2. Panaskan minyak dan masukkan rempah 4 sekawan, halba campur, bawang besar, bawang putih dan bawang merah yang telah di hiris bersama daun kari. Kacau sebati.
3. Masukkan serbuk kari ikan dan sedikit air...kacau selalu dan kecilkan api.
4. Biarkan pes masak dalam anggaran 5-10 minit. Masukkan garam.
5. Setelah pes naik minyak baru masukkan santan dan guna api perlahan sambil di kacau selalu.
6. Apabila santan mendidih masukkan pula sotong.
8. Jangan masak sotong terlalu lama...bila mendidih masukkan pula jus asam jawa dan rasa dulu garam barulah di padamkan api.
Comments