Badak Berendam
Badak Berendam
Bahan Doh:
2 cawan tepung pulut
11/2 cawan perahan air daun pandan
1/2 sudu kecil garam
Campurkan garam dengan air pandan dan
tuang sedikit demi sedikit ke dalam tepung sehingga menjadi doh yang boleh
dibentuk dan melekat di tangan.
Bahan Inti:
2 cawan kelapa parut muda
1 cawan gula merah
1 helai daun pandan
Gula pasir, jika suka
Cara Memasak:
Masak gula melaka dan gula pasir
bersama air dan daun pandan hingga gula larut. Masukkan kelapa parut dan
dikacau atas api sehingga kering.
Ketepikan dan biarkan sehingga sejuk sebelum dibulat-bulatkan sebesar guli sehingga habis.
Bahan Kuah:
2 1/2 cawan santan
2 sudu besar tepung beras
1/2 sudu kecil garam
3 helai daun pandan
Sedikit gula - jika suka (opsyenal)
Cara memasak-
Campur rata semua bahan bahan, lalu
dikacau atas api hingga pekat dalam lebih kurang 10 minit. Tutup api dan
ketepikan.
Cara Penyediaan:
1.
Ambik
sedikit doh dan dibulat bulatkan kemudian dileperkan. Letakkan inti kelapa di
dalamnya dan dikelim rapat. Buat sehingga habis dan letak atas plastik supaya
tidak melekat.
2.
Didihkan
1/2 periuk air bersama daun pandan sehingga mendidih. Kemudian masukkan kuih
yang telah dibuat ke dalamnya dan masak sehingga ianya timbul di
permukaan.
3.
Angkat,
tos dan terus dimasukkan ke dalam kuah.
Comments