Pasembor





Pasembor... makan sampai tersembur... memang layan dengan hirisan sayuran yang ranggup seperti timun, sengkuang, lobak merah, taugeh bersama kuah yang lazat.  Selalunya ia dijual oleh golongan Indian Muslim (nie yang paling sedap), tapi sekarang semakin dimonopoli oleh melayu, dikenali dengan "Cheh Hu" oleh masyarakat cina.

Bahan untuk cucur udang:
1 1/2 cawan tepung gandum
1/2 cawan udang
2 biji bawang kecil
1 camb. cili boh
 1 1/2 camt. baking powder
garam
air

Bahan kuah:
1 biji keledek (sederhana besar -direbus hingga empuk)
2-3 biji bawang kecil
1 camb. cili boh
sedikit kicap
air secukupnya untuk kuah
1/2 cawan kacang tanah yang disangai ( tumbuk kasar)
minyak untuk menumis
gula merah dan garam secukup rasa

Bahan lain:
3 biji kentang sederhana besar
4 biji telur (direbus)
4 keping tauhu (digoreng)
1 biji timun
1 biji wengkuang
sedikit taugeh
minyak untuk menggoreng

Cara memasaknya:
1.  Bersihkan kentang dan rebus bersama kulit sehingga separuh empuk.
2.  Goreng kentang tersebt sehingga kekuninggan (tanpa memotongnya).
3.  Goreng telur rebus sehingga kekuninggan.
4.  Sediakan bancuhan untuk cucur udang, gaul sebati dan goreng sehingga kekuninggan.
5.  Sediakan kuah.  Tumis bawang sehingga wangi, masukkan cili.  Blend keledek dengan sedikit air dan masukkan ke dalam bahan tumisan.
6.  Masukkan kacang, garam, gula dan sedikit kicap.  Masak sehingga mendidih.
Jika inginkan kuah yang pekat, tambahkan keledek lagi.
7.  Potong semua bahan yang telah digoreng.  Timun dan sengkuang dihiris memanjang. gaul sebati semua bahan dan tuangkan kuah ke atasnya.

Comments

Popular posts from this blog

Nasi Aruk

Soto Banjar

Nei Urundai-