Nasi Briyani Ayam
Nasi Briyani Ayam Bahan untuk nasi: 500gm beras Basmathi (direndam 40 minit atau sejam) 400ml stok ayam 200ml susu sejat 1/2 ekor ayam (dibersihkan) 2 camb. rempah biryani garam dan serbuk perasa secukupnya 2 biji tomato (dicincang halus) 2 camb. air panas 1/2 cwn. kismis campuran 1/2 cawan badam (dipanggang) Bahan tumis: 5 biji bunga cengkih 6 biji buah pelage 4 biji bunga lawing 2 batang kulit kayu manis 2 biji bawang besar (dihiris) 5 ulas bawang merah (dihiris) 4 ulas bawang putih (dihiris) 4 cm halia (dimayang) 2 batang serai (dititik) Bahan perapan ayam: 1 cwn. bawang goring 1/2 cawan dadih asli 1/2 biji lemon (diambil kulit dan jusnya) sedikit daun ketumbar Segenggam daun pudina bawang putih (ambil sedikit dari bahan tumis) Halia (ambil sedikit dari bahan tumis) sedikit lada hitam Cara memasak ayam: 1. Masukkan semua bahan perapan ayam ke dalam pengisar dan kisar sehingga sebati. 2. Panaskan minyak sapi dalam kuali. 3. Ratakan ayam