Posts

Otak-Otak

Image
Otak-otak  Johor BAHAN-BAHAN untuk dikisar: 500 gram / 4 ketul isi ikan tenggiri/ ikan merah (rebus) Bahan untuk dikisar dan ditumis- 200 gram / 6 biji bawang merah 100 gram / 3 bawang putih 200 gram / 4 biji cili merah (buang biji) 50 gram kunyit hidup 6 biji buah keras 2.5cm belacan bakar 5 batang serai 200 gram bawang besar 1 sudu teh serbuk ketumbar 5 tangkai cili kering (buang biji) 1 cm halia 6 biji buah keras (direndam terlebih dahulu) 5 cm lengkuas 1 camb. Jintan putih dan jintan manis Bahan lain- 500ml santan 6 helai daun limau purut (dihiris) 3 kuntum bunga kantan (dihiris halus) 6 biji telur ayam - dipukul 1 sudu teh garam 1 sudu teh gula Daun kaduk secukupnya Daun kelapa atau daun nipah/daun pisang Pencungkil gigi 1 sudu teh pati asam jawa 2 sudu tepung jagung/ tepung kanji (dibancuh dengan sedikit air) Minyak masak untuk menumis 1 camt. Tepung beras CARA-CARA: 1.  Tumis bahan yang dikisar sehingga berbau w

Kuih Ketayap

Image
  Kuih Ketayap – Bahan untuk kulit: 1 cawan tepung gandum 2 biji telur 3 helai daun pandan (blend dengan 2 cawan air) 1 ½ cawan santan Secubut garam 2 camb minyak masak Beberapa titis pewarna hijau Bahan untuk inti: ½ biji kelapa (ambil putih sahaja) ¾ cawan gula Melaka Secubit garam 2 helai daun pandan ½ cawan air 2 camb. Tepung gandum Cara membuat kulitnya- 1.       Campur semua bahan dan sebatikan.   Tapis adunan.   Rehatkan seketika. 2.       Panaskan kuali leper dengan api perlahan, letakkan sedikit minyak masak dengan simpulan daun pandan. 3.       Masukkan 1 senduk adunan dan ratakan nipis, angkat bila masak. Cara membuat intinya: 1.       Campurkan semua bahan, masak sehingga gula hancur dan kelapa agak kering. 2.       Masak inti sehingga kelihatan berkilat, taburkan tepung gandum dan sebatikan. 3.       Sejukkan inti. 4.       Letak sesudu inti ditengah kulit ketayap, gulung dan lipat kiri kanan.

apam Puteri Ayu

Image
Apam Puteri Ayu Bahan-Bahan : 3 biji telur 1 cawan gula pasir 1 sudu kecik ovelate 2 cawan tepung gandum/ tepung naik sendiri (tak perlu masukkan baking powder) 1 sudu kecik baking powder 1 cawan santan kotak / susu cair/Fresh milk 1 penutup esen pandan 1 penutup pewarna hijau kelapa parut dan sedikit garam dan sedikit tepung gandum/tepung jagung/tepung ubi (Gaul sebati. kukus sekejap) Cara-Cara penyediannya 1- Panaskan pengukus dengan api besar. Ayakkan tepung bersama baking powder 2- Pukul telur, gula, ovalate dan esen pandan hingga kembang putih. 3- Masukkan santan selang seli dengan tepung sedkit demi sedikit sambil dikaup balik     perlahan-lahan. 4- Gaul sebati baru tuang pewarna hijau. Sebatikan adunan. 5- Sapu acuan dengan sedikit minyak. Tekan kelapa yang telah dikukus tadi dekat dasar       acuan. 6- Tuang adunan paras acuan. Kukus 10-15 minit dengan api sedang. 7- Perlu sekali-sekala buka penutup dan lapkan air wap.

Kuih Talam Gula Merah

Image
KUIH TALAM GULA ME RAH Resepi:Chef Hanieliza Bahan-bahan: Lapisan Bawah: 1 cawan gula* | (*) masak dan sejukkan 1/2 cawan gula pasir* 5 cawan air* 2 cawan tepung gandum 2 sudu besar tepung ubi 1 sudu kecil kapur Cara: 1.Panaskan kukusan dan sapukan minyak pada loyang. 2.Gaulkan adunan dan tapiskan. 3.Tuangkan dalam loyang dan kukusan selama 20 minit. 4.Bila dah masak cakarkan sikit permukaan adunan dengan garfu. Lapisan atas: 3 cawan santan pekat 1 cawan tepung beras 1 sudu kecil garam Cara: 1.Gaul dan tapiskan.Masakkan sedikit adunan ini sehingga naik wap saja. 2.Tuang atas adunan bawah yang telah dicakarkan sikit. 3.Kukus selama 20 minit atau sehingga masak. 4.Sejukkan dahulu baru dipotong dengan pisau plastik dan hidangkan.

Jala emas

Image
Jala Emas- Bahan-bahan: 15       biji telur ayam / itik ambil kuning sahaja (Tapis dgn kain) 1 biji telur ayam 400g gula halus (kurangkan gula jika tak suka terlalu manis   250g @ 300g) 2-3 helai daun pandan 4 cawan air Daun pisang untuk dibuat corong Cara menyediakan dan memasak: 1.         Tapis kuning telur dan pukul sedikit 2.         Masak gula bersama air sehingga hancur dan mendidih. Tapis dan kemudian masak bersama daun pandan sehingga pekat sedikit. Apabila air mendidih dan berbuih halus(dengan api kecil), uraikan atau pusing keliling periuk kuning telur dengan corong daun pisang atau corong tembaga ke dalam air gula tersebut. 3.         Angkat dan ketepikan. 4.         Kiraikan urat emas di atas pinggan dengan menggunakan dua batang satay atau garfu. 5.         Hidangkan Jika air gula menjadi terlalu pekat, tambah dengan air panas.

Kuih Serabai

Image
Kuih Serabai -        Serabai (bagi penduduk P.Pinang bermaksud kusut) -        Kuih mayat   (Pulau Pinang) -        Serabi Solo (Indonesia) Selalu dihidangkan bersama sekaya telur/ pandan, kuah manis, serawa durian. BAHAN-BAHANNYA :-) 2 cawan tepung beras (atau 1 cawan tepung beras + 1 cawan tepung gandum) 3/4 cawan nasi sejuk * 1 cawan air * ( * dikisar halus ) 1/2 cawan air 1 camca besar gula 1 camca teh rata garam 1/2 cawan santan BAHAN-BAHAN DISATUKAN :-) 1 camca teh rata instant yeast 1 camca besar gula 3 camca besar air suam CARA MEMBUATNYA :-) UNTUK ADUNAN KUIH SERABAI :-   1.     Satukan yeast, gula dan air suam. Kacau rata dan biarkan 5 minit hingga bancuhan     kelihatan berbuih-buih. 2. Sementara itu, masukkan tepung ke dalam mangkuk besar, tambah nasi kisar, santan.      garam dan gula. Kacau rata. 3.     Tuang bancuhan yeast tadi dan juga1/2 cawan air. Kacau hingga semua sebati dan licin, 4.     Tutup permukaan ma

Yau Char Kwai

Image
Yau Char Kwai -           Cakwey -           Pak tongkol -           Youtiao                                       Bahan: 1 cawan air suam 400gm tepung gandum 2 camt yis 3 camb. Gula 1 ½ camb. Minyak jagung ½ camt garam Minyak untuk menggoreng 1 camb margerin 1 camb susu pekat manis / susu tepung 1 biji kuning telur ½ camt soda bikarbonat Cara memasaknya- 1.     Masukkan gula dan yis ke dalam air suam.   Kacau sekejap dan biar yis mengembang dalam 15 minit. 2.     Tepung, minyak jagung dan garam satukan dalam 1 bekas. 3.     Campurkan adunan yis ke dalam adunan tepung. Uli sebati.   Uli lama untuk hasil yang lebih baik.   Buat sehingga adunan tidak melekat di tangan. 4.     Perap doh 1 jam. Dan naik 2 kali ganda. 5.     Tumbuk doh untuk mengeluarkan angina.   Canai doh memanjang dan potong memanjang. 6.     Adunan yang telah dipotong memanjang kecil ini ambil 2 bahagian dan satukan dengan menggunakan air atau ambil lidi yang dice