Otak-Otak


Otak-otak  Johor


BAHAN-BAHAN untuk dikisar:
500 gram / 4 ketul isi ikan tenggiri/ ikan merah (rebus)

Bahan untuk dikisar dan ditumis-
200 gram / 6 biji bawang merah
100 gram / 3 bawang putih
200 gram / 4 biji cili merah (buang biji)
50 gram kunyit hidup
6 biji buah keras
2.5cm belacan bakar
5 batang serai
200 gram bawang besar
1 sudu teh serbuk ketumbar
5 tangkai cili kering (buang biji)
1 cm halia
6 biji buah keras (direndam terlebih dahulu)
5 cm lengkuas
1 camb. Jintan putih dan jintan manis

Bahan lain-
500ml santan
6 helai daun limau purut (dihiris)
3 kuntum bunga kantan (dihiris halus)
6 biji telur ayam - dipukul
1 sudu teh garam
1 sudu teh gula
Daun kaduk secukupnya
Daun kelapa atau daun nipah/daun pisang
Pencungkil gigi
1 sudu teh pati asam jawa
2 sudu tepung jagung/ tepung kanji (dibancuh dengan sedikit air)
Minyak masak untuk menumis
1 camt. Tepung beras


CARA-CARA:
1.  Tumis bahan yang dikisar sehingga berbau wangi dan sejukkan terlebih dahulu. 
     Campurkan isi ikan dan kesemua bahan kisar yang lain ke dalam sebuah bekas.  Kacau
     rata.
2.  Masukkan daun limau purut, telur ayam yang telah dipukul, garam dan gula secukup rasa.
     Gaul sebati.  Panaskan sebentar adunan sehingga kelihatan adunan sebati dengan santan
     dan tidak berair.
3.  Ambil daun kelapa/daun nipah/daun pisang dan susun daun kaduk.
4.  Letakkan otak-otak di tengah daun dan tutup dengan daun kaduk, lipat kemas dan bakar
     selama 10 hingga 15 minit.
5.  Setelah masak angkat dan sejukkan.

6.  Hidangkan bersama hirisan limau nipis dan sambal belacan dan makan bersama nasi.

Comments

Otak-otak ikan tenggiri:

Bahan dikisar (bahan A):
- bawang merah
- bawang putih
- lengkuas
- kunyit hidup
- lada kering (rebus dahulu)
- buah keras
- serai

Bahan B:
- ikan tenggiri (Dikikis mentah dan ditumbuk sedikit bagi hancur)
- telur
- tepung jagung
- santan

Cara:

i. Tumiskan bahan A sehingga pecah minyak. Kemudian, angkat dan salutkan dengan bahan B.

ii. Perasakan dengan garam dan gula serta ajinomoto

iii. Balut dengan daun pisang dan panggang. (menggunakan pucuk nipah lebih sedap)

Terima Kasih (2019467738)
otak- otak ikan tenggiri:

bahan dikisar (bahan A) :
- bawang merah
- bawang putih
- lengkuas
- kunyit hidup
- lada kering (rebus dulu)
- buah keras
- serai

Bahan B:
- ikan tenggiri (dikikis mentah dan tumbuk sedikit bagi hancur)
- telur
-tepung jagung
-santan.

Cara :

i. tumis bahan A sehingga pecah minyak. Kemudian angkat dan salutkan dengan bahan B.

ii. Perasakan dengan garam dan gula serta ajinomoto

iii. Balut dengan daun pisang dan panggang. (menggunakan pucuk nipah lagi sedap)

Terima kasih. (2019467738)

Popular posts from this blog

Nasi Aruk

Soto Banjar

Sup Ponas Bidayuh