Otak-Otak
Otak-otak
Johor
Bahan untuk
dikisar dan ditumis-
200 gram / 6 biji bawang merah
100 gram / 3 bawang putih
200 gram / 4 biji cili merah (buang biji)
50 gram kunyit hidup
6 biji buah keras
2.5cm belacan bakar
5 batang serai
200 gram / 6 biji bawang merah
100 gram / 3 bawang putih
200 gram / 4 biji cili merah (buang biji)
50 gram kunyit hidup
6 biji buah keras
2.5cm belacan bakar
5 batang serai
200 gram bawang besar
1 sudu teh serbuk ketumbar
5 tangkai cili kering (buang biji)
1 cm halia
6 biji buah keras (direndam terlebih
dahulu)
5 cm lengkuas
1 camb. Jintan putih dan jintan manis
Bahan lain-
500ml santan
6 helai daun limau purut (dihiris)
6 helai daun limau purut (dihiris)
3 kuntum bunga kantan (dihiris halus)
6 biji telur ayam - dipukul
1 sudu teh garam
1 sudu teh gula
Daun kaduk secukupnya
6 biji telur ayam - dipukul
1 sudu teh garam
1 sudu teh gula
Daun kaduk secukupnya
Daun kelapa atau daun nipah/daun pisang
Pencungkil gigi
1 sudu teh pati asam jawa
2 sudu tepung jagung/ tepung kanji
(dibancuh dengan sedikit air)
Minyak masak untuk menumis
1 camt. Tepung beras
CARA-CARA:
1. Tumis bahan
yang dikisar sehingga berbau wangi dan sejukkan terlebih dahulu.
Campurkan isi
ikan dan kesemua bahan kisar yang lain ke dalam sebuah bekas. Kacau
rata.
2. Masukkan daun limau purut, telur ayam yang telah dipukul, garam dan gula secukup rasa.
2. Masukkan daun limau purut, telur ayam yang telah dipukul, garam dan gula secukup rasa.
Gaul
sebati. Panaskan sebentar adunan
sehingga kelihatan adunan sebati dengan santan
dan tidak
berair.
3. Ambil daun
kelapa/daun nipah/daun pisang dan susun daun kaduk.
4. Letakkan otak-otak di tengah daun dan tutup dengan daun kaduk, lipat kemas dan bakar
4. Letakkan otak-otak di tengah daun dan tutup dengan daun kaduk, lipat kemas dan bakar
selama 10
hingga 15 minit.
5. Setelah masak angkat dan sejukkan.
5. Setelah masak angkat dan sejukkan.
6. Hidangkan
bersama hirisan limau nipis dan sambal belacan dan makan bersama nasi.
Comments
Bahan dikisar (bahan A):
- bawang merah
- bawang putih
- lengkuas
- kunyit hidup
- lada kering (rebus dahulu)
- buah keras
- serai
Bahan B:
- ikan tenggiri (Dikikis mentah dan ditumbuk sedikit bagi hancur)
- telur
- tepung jagung
- santan
Cara:
i. Tumiskan bahan A sehingga pecah minyak. Kemudian, angkat dan salutkan dengan bahan B.
ii. Perasakan dengan garam dan gula serta ajinomoto
iii. Balut dengan daun pisang dan panggang. (menggunakan pucuk nipah lebih sedap)
Terima Kasih (2019467738)
bahan dikisar (bahan A) :
- bawang merah
- bawang putih
- lengkuas
- kunyit hidup
- lada kering (rebus dulu)
- buah keras
- serai
Bahan B:
- ikan tenggiri (dikikis mentah dan tumbuk sedikit bagi hancur)
- telur
-tepung jagung
-santan.
Cara :
i. tumis bahan A sehingga pecah minyak. Kemudian angkat dan salutkan dengan bahan B.
ii. Perasakan dengan garam dan gula serta ajinomoto
iii. Balut dengan daun pisang dan panggang. (menggunakan pucuk nipah lagi sedap)
Terima kasih. (2019467738)