Asam gumpal
Asam Gumpal
-
Kuih Asam Guppa
-
samguppa
-
saguppa
250 gram kacang hijau
1 keping gula Melaka
1/2 cawan gula pasir
Air secukupnya
Cara
memasak-
1.
Rebus
kacang hijau bersama air sehingga empuk.
2.
Bila
kacang dah hancur masukkan gula Melaka dan gula secukup manis dan sentiasa
kacau dengan api perlahan sehingga sebati dan betul betul kering.
3.
Bila adunan sejuk bulat bulatkan inti kacang sebesar biji guli
dan ketepikan.
4.
Inti yang terbaik ialah inti yang tidak melekat di tangan sewaktu proses menggentelnya.
5.
Inti asam gupal perlu manis sikit baru sedap.
250 gm biji sagu
1 cawan air panas
200 gm sagu biji (basuh dan toskan)
Cara
memasak-
1.
Bersihkan
sagu dan toskan. Masukkan air panas ke dalam biji sagu dan kacau sebati
sehingga biji sagu agak kental dan boleh dikepal.
2.
Gunakan plastik, ambik sagu, kemudian kepal- kepalkan, leperkan sikit
dan isi dengan inti kacang, kepalkan bulat balik. kalau tak guna plastik nanti
sagu akan melekat di tangan.
3. Masuk asam guppa ke dalam pengukus dan dikukus selama 10-15 minit atau sehingga sagu nampak jernih. Jangan terlalu lama nanti sagu akan jadi lembik. Angkat dan ketepikan.
3. Masuk asam guppa ke dalam pengukus dan dikukus selama 10-15 minit atau sehingga sagu nampak jernih. Jangan terlalu lama nanti sagu akan jadi lembik. Angkat dan ketepikan.
Bahan Kuah:
3 cawan santan (1 biji kelapa)
1 inci halia (hiris memanjang
2 ulas bawang merah (hiris)
1/2 sudu kecil halba
2 sudu besar gula
1-2 sudu kecil garam halus
1 helai daun pandan
Cara menyediakan kuah:
1.
Campurkan
semua bahan, kacau jangan biar santan berketul, kemudian bila dah mendidih
masukkan sagu yang dah dikukus tadi.
2.
Setelah
mendidih, masukkan asam guppa yang telah dikukus tadi, gula dan sedikit garam
ke dalam kuah bagi menambah rasa lemak. Kacau perlahan lahan dalam 5 minit
sebelum tutup api.
3.
boleh
dimakan panas - panas, atau sejuk .
Nota:
Ada orang yang meletak isi buah nangka yang dicarik carik ke dalam kuahnya.
Comments