Kuih Serabai



Kuih Serabai
-       Serabai (bagi penduduk P.Pinang bermaksud kusut)
-       Kuih mayat  (Pulau Pinang)
-       Serabi Solo (Indonesia)



Selalu dihidangkan bersama sekaya telur/ pandan, kuah manis, serawa durian.


BAHAN-BAHANNYA :-)
2 cawan tepung beras (atau 1 cawan tepung beras + 1 cawan tepung gandum)
3/4 cawan nasi sejuk
*
1 cawan air
*(*dikisar halus)
1/2 cawan air
1 camca besar gula
1 camca teh rata garam
1/2 cawan santan


BAHAN-BAHAN DISATUKAN :-)
1 camca teh rata instant yeast
1 camca besar gula
3 camca besar air suam


CARA MEMBUATNYA :-)
UNTUK ADUNAN KUIH SERABAI :- 
1.    Satukan yeast, gula dan air suam. Kacau rata dan biarkan 5 minit hingga bancuhan
    kelihatan berbuih-buih.
2. Sementara itu, masukkan tepung ke dalam mangkuk besar, tambah nasi kisar, santan.


    garam dan gula. Kacau rata.
3.    Tuang bancuhan yeast tadi dan juga1/2 cawan air. Kacau hingga semua sebati dan licin,
4.    Tutup permukaan mangkuk dengan kain bersih dan rehatkan 2 jam sehingga adunan naik. Jangan terlebih masa, nanti adunan menjadi masam.


UNTUK KUIH SERABAI :- 
1.    Panaskan acuan kuih serabai atas dapur, guna api kecil. Lenser dengan sedikit minyak makan pada setiap lubang acuan.
2.    Kemudian tuang sesenduk kecil adunan kuih serabai tadi pada setiap lubang acuan.
3.    Tutup permukaan acuan dan masak hingga permukaannya kelihatan berlubang2 dan kering.
4.    Perlahan-lahan angkat keluar kuih serabai (gunakan pisau kecil untuk keluarkan kuih serabai dari acuan).
5.    Pastikan sapu sedikit minyak makan sebelum diletak adunan baru.

  
BAHAN-BAHAN KUAH DURIAN :-)
Beberapa ulas durian atau secukupnya
3 camca besar hirisan gula melaka
*
1 cawan air
*(*dimasak hingga gula larut dan tapis)
600 ml santan sederhana pekat
1/4 camca teh garam
1 camca besar rata tepung gandum
*
1/3 cawan air
*(*disatukan dan kacau rata)
Gula pasir secukup rasa
1 helai daun pandan, disimpul


UNTUK KUAH DURIAN :- 
1.    Masukkan air gula merah ke dalam periuk bersama-sama santan dan daun pandan. Masak hingga mendidih.
2.    Masukkan durian dan tambah gula pasir secukupnya . Masak sekejap, perlahankan api dan tuang bancuhan tepung gandum dan garam. Kacau rata dan masak hingga pekat.


Bahan kuah manis:
1 cawan gula perang.
1 cawan santan.
1/2 cawan air.
2 biji telur.
1 cawan santan pekat dan masukan 1 sudu besar tepung jagung – bancuh.
2 helai daun pandan di simpul.


PENYEDIAAN KUAH manis:
1. Masukkan gula , air dan telur dan pukul rata.
2. Masukkan bahan bancuhan ke dalam kuali yang sedang panas sederhana. Masak dan kacau
    sebatian.
3.Bila mula didih, masukkan bancuhan santan dan tepung jagung.
4. Masak hingga tepung jagung dan santan berubah warna kepada keemasan. bila sejuk kuah
   akan pekat dua kali dari masa panas. maka tentukan ia jangan dimasak terlalu pekat.



Comments

Popular posts from this blog

Nasi Aruk

Soto Banjar

Sup Ponas Bidayuh