Kuih Serabai
Kuih Serabai
-
Serabai
(bagi penduduk P.Pinang bermaksud kusut)
-
Kuih
mayat (Pulau Pinang)
-
Serabi
Solo (Indonesia)
Selalu dihidangkan bersama sekaya telur/
pandan, kuah manis, serawa durian.
BAHAN-BAHANNYA :-)
2 cawan tepung beras (atau 1 cawan tepung beras + 1 cawan tepung gandum)
3/4 cawan nasi sejuk*
1 cawan air*(*dikisar halus)
1/2 cawan air
1 camca besar gula
1 camca teh rata garam
1/2 cawan santan
2 cawan tepung beras (atau 1 cawan tepung beras + 1 cawan tepung gandum)
3/4 cawan nasi sejuk*
1 cawan air*(*dikisar halus)
1/2 cawan air
1 camca besar gula
1 camca teh rata garam
1/2 cawan santan
BAHAN-BAHAN DISATUKAN
:-)
1 camca teh rata instant yeast
1 camca besar gula
3 camca besar air suam
1 camca teh rata instant yeast
1 camca besar gula
3 camca besar air suam
CARA MEMBUATNYA :-)
UNTUK ADUNAN KUIH
SERABAI :-
1. Satukan yeast, gula
dan air suam. Kacau rata dan biarkan 5 minit hingga bancuhan
kelihatan berbuih-buih.
2. Sementara itu, masukkan tepung ke
dalam mangkuk besar, tambah nasi kisar, santan.
garam dan gula. Kacau rata.
3. Tuang bancuhan
yeast tadi dan juga1/2 cawan air. Kacau hingga semua sebati dan licin,
4. Tutup permukaan
mangkuk dengan kain bersih dan rehatkan 2 jam sehingga adunan naik. Jangan
terlebih masa, nanti adunan menjadi masam.
UNTUK KUIH SERABAI :-
1. Panaskan acuan kuih
serabai atas dapur, guna api kecil. Lenser dengan sedikit minyak makan pada
setiap lubang acuan.
2. Kemudian tuang
sesenduk kecil adunan kuih serabai tadi pada setiap lubang acuan.
3. Tutup permukaan
acuan dan masak hingga permukaannya kelihatan berlubang2 dan kering.
4. Perlahan-lahan
angkat keluar kuih serabai (gunakan pisau kecil untuk keluarkan kuih serabai
dari acuan).
5. Pastikan sapu
sedikit minyak makan sebelum diletak adunan baru.
BAHAN-BAHAN
KUAH DURIAN :-)
Beberapa ulas durian atau secukupnya
3 camca besar hirisan gula melaka*
1 cawan air*(*dimasak hingga gula larut dan tapis)
600 ml santan sederhana pekat
1/4 camca teh garam
1 camca besar rata tepung gandum*
1/3 cawan air*(*disatukan dan kacau rata)
Gula pasir secukup rasa
1 helai daun pandan, disimpul
Beberapa ulas durian atau secukupnya
3 camca besar hirisan gula melaka*
1 cawan air*(*dimasak hingga gula larut dan tapis)
600 ml santan sederhana pekat
1/4 camca teh garam
1 camca besar rata tepung gandum*
1/3 cawan air*(*disatukan dan kacau rata)
Gula pasir secukup rasa
1 helai daun pandan, disimpul
UNTUK KUAH DURIAN :-
1. Masukkan air gula
merah ke dalam periuk bersama-sama santan dan daun pandan. Masak hingga mendidih.
2. Masukkan durian dan
tambah gula pasir secukupnya . Masak sekejap, perlahankan api dan tuang
bancuhan tepung gandum dan garam. Kacau rata dan masak hingga pekat.
Bahan kuah
manis:
1 cawan
gula perang.
1 cawan santan.
1/2 cawan air.
2 biji telur.
1 cawan santan pekat dan masukan 1 sudu besar tepung jagung – bancuh.
2 helai daun pandan di simpul.
1 cawan santan.
1/2 cawan air.
2 biji telur.
1 cawan santan pekat dan masukan 1 sudu besar tepung jagung – bancuh.
2 helai daun pandan di simpul.
PENYEDIAAN
KUAH manis:
1. Masukkan gula , air dan telur dan pukul rata.
2. Masukkan bahan bancuhan ke dalam kuali yang sedang panas sederhana. Masak dan kacau
1. Masukkan gula , air dan telur dan pukul rata.
2. Masukkan bahan bancuhan ke dalam kuali yang sedang panas sederhana. Masak dan kacau
sebatian.
3.Bila mula didih, masukkan bancuhan santan dan
tepung jagung.
4. Masak hingga tepung jagung dan santan berubah warna kepada keemasan. bila sejuk kuah
4. Masak hingga tepung jagung dan santan berubah warna kepada keemasan. bila sejuk kuah
akan pekat
dua kali dari masa panas. maka tentukan ia jangan dimasak terlalu pekat.
Comments