Yau Char Kwai



Yau Char Kwai
-          Cakwey
-          Pak tongkol
-          Youtiao
                                     


Bahan:
1 cawan air suam
400gm tepung gandum
2 camt yis
3 camb. Gula
1 ½ camb. Minyak jagung
½ camt garam
Minyak untuk menggoreng
1 camb margerin
1 camb susu pekat manis / susu tepung
1 biji kuning telur
½ camt soda bikarbonat

Cara memasaknya-
1.    Masukkan gula dan yis ke dalam air suam.  Kacau sekejap dan biar yis mengembang dalam 15 minit.
2.    Tepung, minyak jagung dan garam satukan dalam 1 bekas.
3.    Campurkan adunan yis ke dalam adunan tepung. Uli sebati.  Uli lama untuk hasil yang lebih baik.  Buat sehingga adunan tidak melekat di tangan.
4.    Perap doh 1 jam. Dan naik 2 kali ganda.
5.    Tumbuk doh untuk mengeluarkan angina.  Canai doh memanjang dan potong memanjang.
6.    Adunan yang telah dipotong memanjang kecil ini ambil 2 bahagian dan satukan dengan menggunakan air atau ambil lidi yang dicelup air dan tekan lidi ditengah doh yg memanjang tersebut dan kemudian tarik lidi.

Atau

7.    Tindankan 2 adunan dengan air dan kemudian buat garisan memanjang dengan lidi di tengahnya.
8.    Perap adunan 10-20 minit.
9.        Tarik doh memanjang dan terus goreng dengan api sederhana.


Comments

Popular posts from this blog

Nasi Aruk

Soto Banjar

Sup Ponas Bidayuh