Yau Char Kwai
Yau Char Kwai
-
Cakwey
-
Pak tongkol
-
Youtiao
Bahan:
1
cawan air suam
400gm
tepung gandum
2
camt yis
3
camb. Gula
1
½ camb. Minyak jagung
½
camt garam
Minyak
untuk menggoreng
1
camb margerin
1
camb susu pekat manis / susu tepung
1
biji kuning telur
½
camt soda bikarbonat
Cara memasaknya-
1.
Masukkan
gula dan yis ke dalam air suam. Kacau
sekejap dan biar yis mengembang dalam 15 minit.
2.
Tepung,
minyak jagung dan garam satukan dalam 1 bekas.
3.
Campurkan
adunan yis ke dalam adunan tepung. Uli sebati.
Uli lama untuk hasil yang lebih baik.
Buat sehingga adunan tidak melekat di tangan.
4.
Perap
doh 1 jam. Dan naik 2 kali ganda.
5.
Tumbuk
doh untuk mengeluarkan angina. Canai doh
memanjang dan potong memanjang.
6.
Adunan
yang telah dipotong memanjang kecil ini ambil 2 bahagian dan satukan dengan
menggunakan air atau ambil lidi yang dicelup air dan tekan lidi ditengah doh yg
memanjang tersebut dan kemudian tarik lidi.
Atau
7.
Tindankan
2 adunan dengan air dan kemudian buat garisan memanjang dengan lidi di
tengahnya.
8.
Perap
adunan 10-20 minit.
9.
Tarik
doh memanjang dan terus goreng dengan api sederhana.
Comments