Kuih Ketayap


 Kuih Ketayap –

Bahan untuk kulit:
1 cawan tepung gandum
2 biji telur
3 helai daun pandan (blend dengan 2 cawan air)
1 ½ cawan santan
Secubut garam
2 camb minyak masak
Beberapa titis pewarna hijau

Bahan untuk inti:
½ biji kelapa (ambil putih sahaja)
¾ cawan gula Melaka
Secubit garam
2 helai daun pandan
½ cawan air
2 camb. Tepung gandum

Cara membuat kulitnya-
1.      Campur semua bahan dan sebatikan.  Tapis adunan.  Rehatkan seketika.
2.      Panaskan kuali leper dengan api perlahan, letakkan sedikit minyak masak dengan simpulan daun pandan.
3.      Masukkan 1 senduk adunan dan ratakan nipis, angkat bila masak.

Cara membuat intinya:
1.      Campurkan semua bahan, masak sehingga gula hancur dan kelapa agak kering.
2.      Masak inti sehingga kelihatan berkilat, taburkan tepung gandum dan sebatikan.
3.      Sejukkan inti.
4.      Letak sesudu inti ditengah kulit ketayap, gulung dan lipat kiri kanan.


Comments

Popular posts from this blog

Nasi Aruk

Soto Banjar

Sup Ponas Bidayuh