Kuih Ketayap
Kuih Ketayap –
Bahan untuk kulit:
1
cawan tepung gandum
2
biji telur
3
helai daun pandan (blend dengan 2 cawan air)
1 ½
cawan santan
Secubut
garam
2 camb
minyak masak
Beberapa
titis pewarna hijau
Bahan untuk inti:
½ biji
kelapa (ambil putih sahaja)
¾ cawan
gula Melaka
Secubit
garam
2
helai daun pandan
2
camb. Tepung gandum
Cara membuat kulitnya-
1.
Campur
semua bahan dan sebatikan. Tapis adunan. Rehatkan seketika.
2.
Panaskan
kuali leper dengan api perlahan, letakkan sedikit minyak masak dengan simpulan
daun pandan.
3.
Masukkan
1 senduk adunan dan ratakan nipis, angkat bila masak.
Cara membuat intinya:
1.
Campurkan
semua bahan, masak sehingga gula hancur dan kelapa agak kering.
2.
Masak
inti sehingga kelihatan berkilat, taburkan tepung gandum dan sebatikan.
3.
Sejukkan
inti.
4.
Letak
sesudu inti ditengah kulit ketayap, gulung dan lipat kiri kanan.
Comments