Kuih Koci Labu
Kuih Koci Labu
Untuk Pastri-
150gm tepung pulut
150gm labu
santan cair/air (untuk menguli)
Untuk Dadih-
3cawan santan pekat 2 sudu besar tepung beras
2 sudu besar tepung jagung
sedikit garam dan gula
Untuk inti
- 1
biji kelapa parut (kelapa yang agak muda - guna yang putihnya sahaja)
- 1
1/2 cawan gula merah atau gula melaka
- 1/2
cawan gula putih
- 1/2
cawan kacang hijau (tak letak pun tak apa)
- 1
camb tepung gandum
- Daun
pisang untuk membungkus
Cara menyediakan dan memasak:
1.
Daun pisang - lap bersih. Potong anggaran 4" x 4". Selepas
potong salai daun pisang.
2. Untuk pastri – Bersihkan labu. Rebus labu
sehingga empuk. Kemudian lenyekkan labu dan uli
dengan tepung pulut (macam buat kuih koci biasa).
dengan tepung pulut (macam buat kuih koci biasa).
3. Untuk inti – Didih gula merah dengan
sedikit air. Tapiskan gula merah. Dalam periuk masukkan
gula merah, gula pasir, kelapa parut dan masak sehingga sebati. Sebelum padamkan api, masukkan
kacang hijau yang telah direbus dan kacau lagi. Inti siap.
gula merah, gula pasir, kelapa parut dan masak sehingga sebati. Sebelum padamkan api, masukkan
kacang hijau yang telah direbus dan kacau lagi. Inti siap.
4.
Bulat-bulatkan inti kecil-kecil . Anggaran duit 20 sen
5. Untuk dadih –Masukkan santan, tepung beras dan sedikit garam. Masak sehingga
mendidih.
Kemudian letak dadih dalam bekas besar. Dadih jangan terlalu pekat atau cair, tekstur asal Nampak
pekat sedikit sahaja.
Kemudian letak dadih dalam bekas besar. Dadih jangan terlalu pekat atau cair, tekstur asal Nampak
pekat sedikit sahaja.
6.
Jerangkan air dalam periuk hingga mendidih. Ambil sedikit pastri,
leperkan, letakkan inti kelapa
dan bulatkan pastri. Kemudian masukkan kuih kedalam air mendidih dan rebus sehingga timbul
(macam buat kuih buah melaka). Angkat kuih dan masukkan kedalam dadih. Buat sehingga habis.
dan bulatkan pastri. Kemudian masukkan kuih kedalam air mendidih dan rebus sehingga timbul
(macam buat kuih buah melaka). Angkat kuih dan masukkan kedalam dadih. Buat sehingga habis.
7.
Dah siap rebus kuih, gunakan sudu ambil sebiji kuih dan sedikit dadih
dan bungkus kuih koci
labu sehingga habis.
labu sehingga habis.
Dadih jangan masak terlalu pekat. Kalau terpekat tambahkan dengan
sedikit air panas dan kacau.
Comments