Steamed Vegetable Dumpling
Steamed vegetable dumpling
-
Gyoza (Jepun)
Bahan-bahan diperlukan:
Untuk Kulit:
- 125g
tepung kanji / tepung tung min (wheat starch)
- 60g
tepung ubi (tapioca flour)
- 1
cawan air panas
- *70g
tepung ubi (tapioca flour)
- *1/2
cawan air sejuk (berais) (xada pun taka pa)
Untuk Inti:
- #500g
kucai, dipotong 1cm
- #1
sb garam (gaulkan dgn kucai, perap selama 10 minit, cuci dan toskan)
- 36
ekor udang saiz sederhana, buang kulit
- 200g
daging/ayam cincang
- 5-6
biji sengkuang cina, dibuang kulit dan dicincangkan
- 2-3
cm halia, dicincang
- 1/2
sk serbuk lada putih
- 1 sb
kicap cair
- 1 sk
minyak bijan
- 1 sb
tepung ubi
- Garam
secukup rasa
- Gula
secukup rasa
Lain:
- Tepung
ubi secukupnya
- Minyak
masak secukupnya
Cara menyediakan dan memasak:
Sediakan doh untuk
kulit:
1.
Masukkan tepung kanji, tepung ubi dan air panas ke dalam mangkuk besar.
2.
Gaul sehingga rata, tutup dan biarkan sejuk sedikit (5-10 minit).
3.
Masukkan tepung ubi dan air sejuk, uli sehingga menjadi doh.
4.
Masa panas2 doh ni agak melekit, JAGAN tambah tepung lagi.
- Bila
doh sudah betul2 sejuk, ia tidak melekat pada tangan, bahagikan doh kepada
36 bahagian yg sama. Taburkan sedikit tepung ubi jika perlu.
Ketepikan.
- Tutup
adunan dengan tuala lembap.
Untuk Inti:
1. Masukkan semua bahan2 untuk inti kecuali udang
ke dalam mangkuk besar.
2. Gaulkan sehingga
rata dan simpan di dalam peti sejuk selama 10-15 minit. Masa nak balut baru
masukkan udang.
- Ambil
sebiji doh, leperkan (10cm) dan letak inti di tengah2. Tutup hujung dia
macam buat karipap.
8.
Jika masih melekat doh, taburkan tepung ubi semasa mencanai.
- Sapukan
pinggan atau steamer degan minyak masak sebelum letak dumpling.
- Sapukan
sedikit minyak pada permukaan dumpling supaya tidak melekat.
- Kukus selama 8-10 minit. Biar sejuk sedikit
baru keluarkan dari pinggan / steamer.
Comments