Steamed Vegetable Dumpling
Steamed vegetable dumpling
-
Gyoza (Jepun)
Bahan-bahan diperlukan:
Untuk Kulit:
- 125g
tepung kanji / tepung tung min (wheat starch)
- 60g
tepung ubi (tapioca flour)
- 1
cawan air panas
- *70g
tepung ubi (tapioca flour)
- *1/2
cawan air sejuk (berais) (xada pun taka pa)
Untuk Inti:
- #500g
kucai, dipotong 1cm
- #1
sb garam (gaulkan dgn kucai, perap selama 10 minit, cuci dan toskan)
- 36
ekor udang saiz sederhana, buang kulit
- 200g
daging/ayam cincang
- 5-6
biji sengkuang cina, dibuang kulit dan dicincangkan
- 2-3
cm halia, dicincang
- 1/2
sk serbuk lada putih
- 1 sb
kicap cair
- 1 sk
minyak bijan
- 1 sb
tepung ubi
- Garam
secukup rasa
- Gula
secukup rasa
Lain:
- Tepung
ubi secukupnya
- Minyak
masak secukupnya
Cara menyediakan dan memasak:
Sediakan doh untuk
kulit:
1. 1. Masukkan tepung kanji, tepung ubi dan air panas ke dalam mangkuk besar.
2. 2. Gaul sehingga rata, tutup dan biarkan sejuk sedikit (5-10 minit).
3. 3. Masukkan tepung ubi dan air sejuk, uli sehingga menjadi doh.
4. 4. Masa panas2 doh ni agak melekit, JAGAN tambah tepung lagi.
5. Bila
doh sudah betul2 sejuk, ia tidak melekat pada tangan, bahagikan doh kepada
36 bahagian yg sama. Taburkan sedikit tepung ubi jika perlu.
Ketepikan.
6. Tutup
adunan dengan tuala lembap.
Untuk Inti:
1. 1. Masukkan semua bahan2 untuk inti kecuali udang
ke dalam mangkuk besar.
2. 2. Gaulkan sehingga
rata dan simpan di dalam peti sejuk selama 10-15 minit. Masa nak balut baru
masukkan udang.
3. Ambil
sebiji doh, leperkan (10cm) dan letak inti di tengah2. Tutup hujung dia
macam buat karipap.
8.
Jika masih melekat doh, taburkan tepung ubi semasa mencanai.
4. Sapukan
pinggan atau steamer degan minyak masak sebelum letak dumpling.
5. Sapukan
sedikit minyak pada permukaan dumpling supaya tidak melekat.
6. Kukus selama 8-10 minit. Biar sejuk sedikit
baru keluarkan dari pinggan / steamer.
Comments