Ayam Tandoori


Ayam Tandoori

Bahan:
1 ekor ayam

Bahan Kisar:
8 ulas bawang putih
1 biji bawang besar
5 ulas bawang meah
1 inci halia
1 inci kunyit hidup
50gm cili kering
1 camt. serbuk kari
1 camt. jintan putih
1 camt. ketumbar
1 camt. paprika
1 camb. jintan manis
2 camt. bunga cengkih, bunga lawang, buah pelaga
sedikit kulit kayu manis
2 camb. yogurt
1 camt. dry mixed herb
gula dan garam secukupnya
Pewarna merah

Cara measak:
1.  Bersihkan ayam, potong kepada 4 bahagian (atau terpulang kepada anda untuk memotongnya kepada beberapa bahagian.
2.  Sapukan bahan kisar rata dipermukaan ayam dan perapkan selama 1 jam atau lebih.
3.  Bakar dalam oven 1800C hingga masak anggaran 1 jam.
4.  Hidangkan panas-panas bersama salad dan timun.

Comments

Popular posts from this blog

Nasi Aruk

Soto Banjar

Sup Ponas Bidayuh