Dimsum goreng-stim berserta sup


Dimsum

       Kulit wantan
-          Siew mai
-          Dumpling

1 paket kulit wantan

      
Bahan untuk kulit-
1 cawan tepung gandum
½ cawan tepung jagung
½ cawan air panas
1 ½ camb minyak masak


Cara memasak-

1.        Campurkan semua bahan dan uli sehingga tidak melekat ditangan.  Buat doh bulat kecil dan canai nipis sebelum diletakkan inti ditengahnya

bahan untuk inti;
  • secawan udang (yang telah di buang kulit) atau daging/ayam cincang)
  • sekeping tauhu di cincang halus (jika suka)
  • sedikit daun bawang di cincang halus
  • sebiji telur
  • 1 sudu besar tepung jagung
  • seulas bawang putih di cincang halus
  • ground black pepper, lada sulah dan garam secukupnya
  • 1/2 biji lada benggala
  • 1 biji bawang besar (dicincang halus)
  • 2 biji cili hijau (dicincang halus)
  • sebiji lobak merah (dicincang halus)

Cara-cara

Udang di cincang halus-halus., kemudian masukkan di dalam mangkuk, campurkan tauhu, daun bawang, bawang putih, tepung jagung, garam, black pepper dan telur, gaul sehingga sebati. 

Masak sebentar bahan inti, jika suka sebab kalau tak masak pun tak apa.  Ambil kulit wantan dan masukkan 1 sudu kecil di tengah kulit wantan, lipat dua, likatkan dengan sedikit bancuhan tepung jagung dan buat seperti bentuk kuntum bunga. Siap untuk di goreng atau di stim kan.

Bahan untuk sup dimsum-
2 liter air rebusan ayam
5 batang saleri
3 ulas bawang putih
1 batang lobak merah (dipotong kecil)
1 batang halia (dihiris nipis)
1 paket cendawan

Cara:
Goreng sebentar bawang putih sehingga naik bau dan masukkan semua bahan yang lain.  Tunggu hingga rendidih baru ditutup api.

Selalunya sup dimakan bersama dimsum yang distimkan.

Comments

Popular posts from this blog

Nasi Aruk

Soto Banjar

Sup Ponas Bidayuh