Dimsum goreng-stim berserta sup
Dimsum
Kulit wantan
- Siew mai
- Dumpling
1 paket kulit wantan
Bahan untuk kulit-
1 cawan tepung gandum
½ cawan tepung jagung
½ cawan air panas
1 ½ camb minyak masak
Cara memasak-
1.
Campurkan semua bahan dan uli sehingga tidak
melekat ditangan. Buat doh bulat kecil
dan canai nipis sebelum diletakkan inti ditengahnya
bahan untuk inti;
- secawan udang (yang telah di buang kulit) atau daging/ayam cincang)
- sekeping tauhu di cincang halus (jika suka)
- sedikit daun bawang di cincang halus
- sebiji telur
- 1 sudu besar tepung jagung
- seulas bawang putih di cincang halus
- ground black pepper, lada sulah dan garam secukupnya
- 1/2 biji lada benggala
- 1 biji bawang besar (dicincang halus)
- 2 biji cili hijau (dicincang halus)
- sebiji lobak merah (dicincang halus)
Cara-cara
Udang di cincang halus-halus., kemudian masukkan di
dalam mangkuk, campurkan tauhu, daun bawang, bawang putih, tepung
jagung, garam, black pepper dan telur, gaul sehingga sebati.
Masak sebentar bahan inti, jika suka sebab kalau tak masak pun tak apa. Ambil kulit
wantan dan masukkan 1 sudu kecil di tengah kulit wantan, lipat dua,
likatkan dengan sedikit bancuhan tepung jagung dan buat seperti bentuk
kuntum bunga. Siap untuk di goreng atau di stim kan.
Bahan untuk sup dimsum-
2 liter air rebusan ayam
5 batang saleri
3 ulas bawang putih
1 batang lobak merah (dipotong kecil)
1 batang halia (dihiris nipis)
1 paket cendawan
Cara:
Goreng sebentar bawang putih sehingga naik bau dan masukkan semua bahan yang lain. Tunggu hingga rendidih baru ditutup api.
Selalunya sup dimakan bersama dimsum yang distimkan.
Comments