apam Puteri Ayu


Apam Puteri Ayu




Bahan-Bahan :
3 biji telur
1 cawan gula pasir
1 sudu kecik ovelate
2 cawan tepung gandum/ tepung naik sendiri (tak perlu masukkan baking powder)
1 sudu kecik baking powder
1 cawan santan kotak / susu cair/Fresh milk
1 penutup esen pandan
1 penutup pewarna hijau
kelapa parut dan sedikit garam dan sedikit tepung gandum/tepung jagung/tepung ubi (Gaul sebati. kukus sekejap)



Cara-Cara penyediannya
1- Panaskan pengukus dengan api besar. Ayakkan tepung bersama baking powder
2- Pukul telur, gula, ovalate dan esen pandan hingga kembang putih.
3- Masukkan santan selang seli dengan tepung sedkit demi sedikit sambil dikaup balik
    perlahan-lahan.
4- Gaul sebati baru tuang pewarna hijau. Sebatikan adunan.
5- Sapu acuan dengan sedikit minyak. Tekan kelapa yang telah dikukus tadi dekat dasar  
    acuan.
6- Tuang adunan paras acuan. Kukus 10-15 minit dengan api sedang.
7- Perlu sekali-sekala buka penutup dan lapkan air wap.


Comments

Popular posts from this blog

Nasi Aruk

Soto Banjar

Sup Ponas Bidayuh