Jala emas
Jala Emas-
15
biji telur ayam / itik ambil kuning sahaja (Tapis dgn kain)
1 biji telur ayam
400g gula halus (kurangkan gula jika tak suka terlalu manis 250g @ 300g)
2-3 helai daun pandan
4 cawan air
Daun pisang untuk dibuat corong
Cara menyediakan dan memasak:
1.
Tapis kuning telur dan pukul sedikit
2.
Masak gula bersama air sehingga hancur dan mendidih. Tapis dan kemudian
masak bersama daun pandan sehingga pekat sedikit. Apabila air mendidih dan
berbuih halus(dengan api kecil), uraikan atau pusing keliling periuk kuning
telur dengan corong daun pisang atau corong tembaga ke dalam air gula tersebut.
3.
Angkat dan ketepikan.
4.
Kiraikan urat emas di atas pinggan dengan menggunakan dua batang satay
atau garfu.
5.
Hidangkan
Jika air gula menjadi terlalu pekat, tambah dengan air panas.
Comments