Posts

Kuih Gegetas

Image
Kuih Gegetas Ada tempat memanggil kuih ini sebagai kuih lidah, kuih gergad, kuih kertas.  Merupakan sejenis kuih tradisional yang semakin dilupakan.  Rasanya sebelum disira dengan gula, hampir sama dengan rasa kuih dangai, dan saya menyukai rasanya.  Teksturnya liat, manis dan rasa yang kaya dengan haruman kelapa.   Kuih ini dipercayai berasal dari kuih masyarakat Banjar dan mereka selalu membuatnya ketika bulan puasa. Di Sulawesi, Indonesia kuih ini dikenali dengan nama Sawalla atau Lasowalla.  Di negeri Kelantan ia dikenali dengan nama kuih badak, tapi dengan bentuk yang berbeza.  Saya sukakan rasa kuih ini tapi sebelum ia disira gula, bila disira gula.  Rasa manisnya menghilangkan rasa dan aroma kuih ini.  Si kecil saya yang agak cerewet makan pun sukakan kuih ini, dalam versi tidak disira gula. Bahan- 2 cawan tepung pulut 1 cawan tepung gandum 1/2 biji kelapa parut putih 1 camt. garam 1 cawan air Untuk sira gula- 1/2 cawan gula 1/2 cawan air Cara memasak-

Kacang pool

Image
Kacang Pool Bahan untuk dimesin halus- 10 biji bawang merah 4 ulas bawang putih 1 inci halia 300gm daging lembu (cincang halus) 2 camb. rempah kari daging 1 tin kacang pool 1 tin red beans 1 camt lada hitam (tumbuk halus) 1 tin baked beans 1 camb. serbuk ketumbar 2 camb. minyak sapi gula dan garam secukupnya air secukupnya minyak untuk menumis Bahan lain- Limau kasturi (dipotong 2) Bawang holland (dipotong dadu kecil) Cili hijau (dipotong nipis) Roti (sebarang jenis) Tomato (didadu kecil) Minyak sapi dipanaskan hingga cair Cara memasak- Cuci bersih daging cincang dan kemudian toskan.  Ramaskan kacang pool hingga pecah sedikit.  Satukan serbuk ketumbar,rempah kari dan air sehingga menjadi pes. Panaskan minyak, tumis bahan kisar sehingga naik bau, masukkan pes rempah sebatikan.  Gunakan api kecil ketika memasak, kacau sehingga naik minyak, kemudian masukkan daging cincang.  Masak lagi selama lebih kurang 10 minit. Masukkan air d

Muar Chee

Image
Muar Chee Atau lebih dikenali dengan Muah Chee amat diminati oleh kaum cina.  Boleh diperolehi di pasar-pasar awam yang ada gerai makan cina atau dimana-mana saja gerai cina.  Mungkin mudah diperolehi sebab cara pembuatannya yang sangat mudah dan menggunakan bahan yang sangat sikit dan ringkas. Bahan: 200gm tepung pulut 225gm air 1camb. minyak masak (atau boleh guna minyak gorengan bawang untuk mendapatkan bau yang wangi) 1 camb. gula 1 camb tepung jagung sedikit garam Hiasan- Kacang tumbuk dan gula seccukupnya Cara memasaknya- Campurkan sahaja semua bahan.  Sebatikan dan kemudian kukus dengan api kuat selama 15 minit.  Sejukkan sebentar dan kemudian potong-potongkan (nak mudah gunakan sudu) dan digaulkan dengan kacang tumbuk dan gula.  Untuk me mastikan masakan ini sedap, pastikan kacang tumbuk tidak berbau tengit (selalu kalau beli siap, kadang-kadang akan ada bau tengit ini pada kacang tanah).  Nak sedap lagi boleh sangat dan tumbuk sendiri k

Laksam

Image
Laksam Terengganu Bahan-bahannya untuk mi laksam 2 cawan tepung beras 2 sudu besar tepung gandum 1 sudu besar minyak masak 1 sudu kecil garam ( air lebih kurang 3 cawan setengah lah, kalau pekat boleh boleh tambah air lagi, tekstur adunan seperti buat roti jala tu) Bahan lain untuk menghasilkan mi laksam: untuk 10 org makan 500gm tepung beras (tak kisah tepung jenama apapun) 2 camb. tepung gandum 8 cawan air suam 3 camb minyak masak Untuk Kuah Lemak Laksam 1/2 ekor ikan makarel@saba @ beberapa ekor ikan selayang@ikan kembung 2 inci halia 2 cawan santan sedikit belacan sedikit garam 1/2 biji bawang besar atau 4 ulas bawang merah 2 ulas bawang putih 2 sudu kecil serbuk lada hitam sedikit garam untuk sambal lada - 4 tangkai cili kering sedikit belacan yang di bakar sedikit untuk ulam ulaman 4 batang kacang buncis @ kacang panjang sedikit tauge sedikit hirisan timun sedikit hirisan kobis Cara-caranya Mula-mula campurkan bahan mi laksam di

Fruit Platter

Image
Fruit Platter   Ingredients –             Assorted fruits such as watermelon                 Starfruits                                                   Honeydew                 Strawberry                                                   Grapes                        Mango                                                   Oranges                      Papaya                                                   Pudina leaves             Kiwi                                                   Pineapple                    Dragon fruits Method – Cut all the fruit into any shapes. Arrange fruits nicely into the plate. Put some pudina leaves and sprinkle the caster sugar on top of each fruits.

Nei Urundai-

Image
Nei Urundai Bahan- 100gm minyak sapi 10gm badam 10gm gajus 10gm raisins 250gm tepung kacang hijau/ tepung gandum/ tepung Ghee Unundai 250gm gula pasir Cara memasak- Cairkan minyak sapi.  Masukkan kekacang yang telah dicincang kasar, masak hingga kekuningan dengan menggunkan api yang kecil.  Kemudian masukkan tepung, gula dan gaul rata sehingga menjadi doh yang sebati. Keluarkan doh, bulat-bulatkan semasa doh masih suam sebesar buah limau nipis.  Biar sejuk dalam suhu bilik.  Kuih ini tahan dalam simpanan hampir sebulan jika disimpan dalam bekas kedap udara.  Saya suka rasa kuih ini, macam rasa biskut suji, lemak minyak sapi diperkaya dengan bijian mewah sedap sangat rasanya.  Boleh buat time raya untuk dijamu, cara pembuatan dan bahan pun agak mudah.

Spaghetti Bolognese

Image
Spaghetti Bolognese Masakan tradisional dari Itali.  Berasal dari kawasan Bolona, Itali.  Spagetti ini merupakan ramuan pasta yang dimakan bersama dengan sos puri tomato dan diperkaya dengan ramuan cincangan daging.  Makanan ini digemari ramai kerana rasa masam daripada tomato dan kemanisan daripada cincangan halus daging. Bahan- 1 paket spagetti (rebus sehingga pasta menjadi lembut) 1 biji bawang holland 5 ulas bawang putih (dicincang halus) 1/2 bersamaan 250gm paket isi daging hancur Capsicum merah dan hijau Sedikit daun parsley 1 botol sos pasta mushroom 1 botol sos puree tomato Sedikit cili padi Sedikit blackpepper Sedikit air (untuk menjadikanm hidangan berkuah) Sedikit garam dan serbuk perasa Cara memasak- 1.  Panaskan minyak dan tumis bawang holland dan bawang putih sehingga layu. 2. Masukkan sos kacau sebati dan kemudiannya masukkan daging, spagetti dan sayuran. 3. Perasakan dan bolehlah dihidang dengan taburan cheese 4.  Spagetti ini boleh juga dihida