Laksam
Laksam Terengganu
Bahan-bahannya
untuk mi laksam
2 cawan tepung beras
2 sudu besar tepung gandum
1 sudu besar minyak masak
1 sudu kecil garam
( air lebih kurang 3 cawan setengah lah, kalau pekat boleh boleh tambah air lagi, tekstur adunan seperti buat roti jala tu)
Bahan lain untuk menghasilkan mi laksam: untuk 10 org makan
500gm tepung beras (tak kisah tepung jenama apapun)
2 camb. tepung gandum
8 cawan air suam
3 camb minyak masak
Untuk Kuah Lemak Laksam
1/2 ekor ikan makarel@saba @ beberapa ekor ikan selayang@ikan kembung
2 inci halia
2 cawan santan
sedikit belacan
sedikit garam
1/2 biji bawang besar atau 4 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
2 sudu kecil serbuk lada hitam
sedikit garam
untuk sambal lada -
4 tangkai cili kering
sedikit belacan yang di bakar sedikit
untuk ulam ulaman
4 batang kacang buncis @ kacang panjang
sedikit tauge
sedikit hirisan timun
sedikit hirisan kobis
Cara-caranya
Untuk Kuah Lemak
Cara Penyediaan.
Nota:
1. Jika mahu lebih pedas, boleh tambahkan hirisan cili padi, terpulang pada selera ya.
2. Untuk
memudahkan membuat laksam, gunakan pinggan plastik yang telah disapu minyak terlebih dahulu dan kukus dengan menggunakan api sedang atau panas.
untuk mi laksam
2 cawan tepung beras
2 sudu besar tepung gandum
1 sudu besar minyak masak
1 sudu kecil garam
( air lebih kurang 3 cawan setengah lah, kalau pekat boleh boleh tambah air lagi, tekstur adunan seperti buat roti jala tu)
Bahan lain untuk menghasilkan mi laksam: untuk 10 org makan
500gm tepung beras (tak kisah tepung jenama apapun)
2 camb. tepung gandum
8 cawan air suam
3 camb minyak masak
Untuk Kuah Lemak Laksam
1/2 ekor ikan makarel@saba @ beberapa ekor ikan selayang@ikan kembung
2 inci halia
2 cawan santan
sedikit belacan
sedikit garam
1/2 biji bawang besar atau 4 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
2 sudu kecil serbuk lada hitam
sedikit garam
untuk sambal lada -
4 tangkai cili kering
sedikit belacan yang di bakar sedikit
untuk ulam ulaman
4 batang kacang buncis @ kacang panjang
sedikit tauge
sedikit hirisan timun
sedikit hirisan kobis
Cara-caranya
Mula-mula campurkan bahan mi laksam di dalam bekas adunan, kemudian
kacau supaya tidak berketul, perap adunan 30 minit sebelum di kukus. Panaskan pengukus, gliss acuan bulat atau pun tudung periuk dengan
sedikit minyak masak, supaya tidak melekat, kemudian layangkan 3/4
senduk adunan mi laksam di atas acuan kek bulat atau pun tudung periuk
tadi, pastikan tidak terlalu tebal atau nipis, kukus selama 5 minit
ataupun sehingga permukaan agak menggelembung sedikit, maknanya mi
laksam sudah masak, ambil spatula dan keluarkan laksam dari acuan,
gulung terus dan ketepikan, jika mahu gulung terus dalam acuan kek tu
pun boleh, ikutlah kesesuaian ataupun skills masing-masing, ulang
langkah tadi sehingga semua adunan mi laksam siap.
Di dalam periuk masukan 3 cawan air, rebus ikan makarel bersama 2
keping asam keping, tambahkan sedikit garam, setelah masak dan kuah agak
mendidih, angkat ikan dan sejukkan, air rebusan ikan tu jangan dibuang,
akan digunakan nanti. Asingkan tulang dan isi ikan, di dalam
blender satukan 2 cawan santan, isi ikan, halia, bawang besar, bawang
putih dan sedikit belacan, kisar sampai hancur.
Curahkann
bahan yang dikisar tadi didalam periuk yang berisi air rebusan ikan tadi
dan masukkan serbuk lada hitam, sesuaikan rasa dan kacau selalu, masak
sehingga kuah agak pekat.
Buat Sambal Lada, cili kering di
rebus, kemudian masukkan sedikit air di dalam blender dan kisar lada
kering tadi dengan sedikit belacan yang dibakar, kisar semuanya hancur,
ketepikan.
Cara Penyediaan.
Potong mi laksam dan
letakkan di dalam mangkuk hidangan, toppingkan laksam dengan hirisan
timun, tauge, kacang panjang, kobis dan sambal lada, akhir sekali
curahkan kuah lemak, sedia untuk dihidangkan sebagai sarapan atau minum
petang, Selamat Mencuba.
Nota:
1. Jika mahu lebih pedas, boleh tambahkan hirisan cili padi, terpulang pada selera ya.
2. Untuk
memudahkan membuat laksam, gunakan pinggan plastik yang telah disapu minyak terlebih dahulu dan kukus dengan menggunakan api sedang atau panas.
Comments