Spaghetti Bolognese

Spaghetti Bolognese


Masakan tradisional dari Itali.  Berasal dari kawasan Bolona, Itali.  Spagetti ini merupakan ramuan pasta yang dimakan bersama dengan sos puri tomato dan diperkaya dengan ramuan cincangan daging.  Makanan ini digemari ramai kerana rasa masam daripada tomato dan kemanisan daripada cincangan halus daging.

Bahan-
1 paket spagetti (rebus sehingga pasta menjadi lembut)
1 biji bawang holland
5 ulas bawang putih (dicincang halus)
1/2 bersamaan 250gm paket isi daging hancur
Capsicum merah dan hijau
Sedikit daun parsley
1 botol sos pasta mushroom
1 botol sos puree tomato
Sedikit cili padi
Sedikit blackpepper
Sedikit air (untuk menjadikanm hidangan berkuah)
Sedikit garam dan serbuk perasa

Cara memasak-
1.  Panaskan minyak dan tumis bawang holland dan bawang putih sehingga layu.
2. Masukkan sos kacau sebati dan kemudiannya masukkan daging, spagetti dan sayuran.
3. Perasakan dan bolehlah dihidang dengan taburan cheese
4.  Spagetti ini boleh juga dihidangkan secara berasingan dengan kuahnya.



Comments

siti fatimah (2019274368) said…
resepi spaghetti bolognese

1 peket spaghetti
Rebus dengan sedikit minyak


KUAH :

2 biji bawang Holland (potong dadu)
5 biji bawang putih. (cincang)
daging cincang
1 botol sos spaghetti bolognese
hotdog (ikut suka nak letak berapa)*hiris
1 sudu kecil mixed herbs
Sedikit serbuk lada hitam
Garam dan sedikit gula
Minyak menumis
Air
cendawan (kalau nak)

Cara :

Tumis bawang sampai layu.
Masukkan daging cincang. Masak sekejap sampai keluar air daging.
Masukkan mixed herbs dan serbuk lada hitam.
Masukkan air
Reneh dengan api perlahan. Agak2 10 minit.
Masukkan sos bolognese.
Perasakan dengan garam. Gula.


terima kash (2019274368)
Anonymous said…
Spaghetti Bolongnese.

Bahan-bahan spaghetti serta kuah :

- 1 paket spaghetti
- 2 biji bawang holland
- 1 labu bawang putih
- 1/2 kecil tomato puri
- sedikit lada hitam
- bebola daging/ayam
- sosej (ikut suka diletakkan berapa)
- secukup rasa garam/gula perang
- secukup rasa oregano


Cara dimasak :

i. Pastikan tomato itu dibuang kulitnya dahulu. Kisarkan tomato 2-3 kali menggunakan blender.

ii. Potong bawang holland berbentuk dadu dan bawang putih ditumbuk. Selepas itu, tumis bawang2 ini sehingga naik bau.

iii. Tambahkan sedikit air, masukkan bahan2 spt lada hitam, oregano, tomato puri, bebola daging atau ayam serta sosej

iv. Tambahkan garam dan gula perang secukup rasa

SIAP!!!

Terima Kasih (2019467738)
Anonymous said…
Spaghetti Bolongnese.

Bahan-bahan spaghetti serta kuah :

- 1 paket spaghetti
- 2 biji bawang holland
- 1 labu bawang putih
- 1/2 kecil tomato puri
- sedikit lada hitam
- bebola daging/ayam
- sosej (ikut suka diletakkan berapa)
- secukup rasa garam/gula perang
- secukup rasa oregano


Cara dimasak :

i. Pastikan tomato itu dibuang kulitnya dahulu. Kisarkan tomato 2-3 kali menggunakan blender.

ii. Potong bawang holland berbentuk dadu dan bawang putih ditumbuk. Selepas itu, tumis bawang2 ini sehingga naik bau.

iii. Tambahkan sedikit air, masukkan bahan2 spt lada hitam, oregano, tomato puri, bebola daging atau ayam serta sosej

iv. Tambahkan garam dan gula perang secukup rasa

SIAP!!!

Terima Kasih (2019467738)
Anonymous said…
Spaghetti Bolongnese.

Bahan-bahan spaghetti serta kuah :

- 1 paket spaghetti
- 2 biji bawang holland
- 1 labu bawang putih
- 1/2 kecil tomato puri
- sedikit lada hitam
- bebola daging/ayam
- sosej (ikut suka diletakkan berapa)
- secukup rasa garam/gula perang
- secukup rasa oregano


Cara dimasak :

i. Pastikan tomato itu dibuang kulitnya dahulu. Kisarkan tomato 2-3 kali menggunakan blender.

ii. Potong bawang holland berbentuk dadu dan bawang putih ditumbuk. Selepas itu, tumis bawang2 ini sehingga naik bau.

iii. Tambahkan sedikit air, masukkan bahan2 spt lada hitam, oregano, tomato puri, bebola daging atau ayam serta sosej

iv. Tambahkan garam dan gula perang secukup rasa

SIAP!!!

Terima Kasih (2019467738)
Anonymous said…
Spaghetti Bolongnese.

Bahan-bahan spaghetti serta kuah :

- 1 paket spaghetti
- 2 biji bawang holland
- 1 labu bawang putih
- 1/2 kecil tomato puri
- sedikit lada hitam
- bebola daging/ayam
- sosej (ikut suka diletakkan berapa)
- secukup rasa garam/gula perang
- secukup rasa oregano


Cara dimasak :

i. Pastikan tomato itu dibuang kulitnya dahulu. Kisarkan tomato 2-3 kali menggunakan blender.

ii. Potong bawang holland berbentuk dadu dan bawang putih ditumbuk. Selepas itu, tumis bawang2 ini sehingga naik bau.

iii. Tambahkan sedikit air, masukkan bahan2 spt lada hitam, oregano, tomato puri, bebola daging atau ayam serta sosej

iv. Tambahkan garam dan gula perang secukup rasa

SIAP!!!

Terima Kasih (2019467738)
Anonymous said…
Spaghetti Bolongnese.

Bahan-bahan spaghetti serta kuah :

- 1 paket spaghetti
- 2 biji bawang holland
- 1 labu bawang putih
- 1/2 kecil tomato puri
- sedikit lada hitam
- bebola daging/ayam
- sosej (ikut suka diletakkan berapa)
- secukup rasa garam/gula perang
- secukup rasa oregano


Cara dimasak :

i. Pastikan tomato itu dibuang kulitnya dahulu. Kisarkan tomato 2-3 kali menggunakan blender.

ii. Potong bawang holland berbentuk dadu dan bawang putih ditumbuk. Selepas itu, tumis bawang2 ini sehingga naik bau.

iii. Tambahkan sedikit air, masukkan bahan2 spt lada hitam, oregano, tomato puri, bebola daging atau ayam serta sosej

iv. Tambahkan garam dan gula perang secukup rasa

SIAP!!!

Terima Kasih (2019467738)
2019413662 said…
bahan-bahan:
-1 paket spaghetti
-2 ulas bawang putih
-1 biji bawang holland(dicincang halus)
-800-100gm daging kisar
-pes bolognese/puree tomato
-oregano
-salt
-white pepper

cara memasak:
1.rebuskan spaghetti bersama air rebusan yang telah dicampurkan dengan minyak dan biarkan ia masak
2.bahagian kuah,tumiskan 2 ulas bawang putih dan bawang holland sehingga naik bau
3.kemudian,masukkan daging kisar dan masakkan ia sehingga bertukar warna
4.masukkan pes tomato/tomato puree dan gaulkan
5.tambahkan sedikit oregano
6.tambahkan garam dan serbuk lada putih dan gaulkan
7.setelah siap tuskan ia dengan spaghetti yang telah direbus

Popular posts from this blog

Nasi Aruk

Nei Urundai-

Soto Banjar