Muar Chee

Muar Chee

Atau lebih dikenali dengan Muah Chee amat diminati oleh kaum cina.  Boleh diperolehi di pasar-pasar awam yang ada gerai makan cina atau dimana-mana saja gerai cina.  Mungkin mudah diperolehi sebab cara pembuatannya yang sangat mudah dan menggunakan bahan yang sangat sikit dan ringkas.

Bahan:
200gm tepung pulut
225gm air
1camb. minyak masak (atau boleh guna minyak gorengan bawang untuk mendapatkan bau yang wangi)
1 camb. gula
1 camb tepung jagung
sedikit garam

Hiasan-
Kacang tumbuk dan gula seccukupnya

Cara memasaknya-
Campurkan sahaja semua bahan.  Sebatikan dan kemudian kukus dengan api kuat selama 15 minit.  Sejukkan sebentar dan kemudian potong-potongkan (nak mudah gunakan sudu) dan digaulkan dengan kacang tumbuk dan gula.  Untuk me
mastikan masakan ini sedap, pastikan kacang tumbuk tidak berbau tengit (selalu kalau beli siap, kadang-kadang akan ada bau tengit ini pada kacang tanah).  Nak sedap lagi boleh sangat dan tumbuk sendiri kacang tersebut.  Jika ada bijan, boleh juga ditambah dalam saduran kuih ini.  Tapi tak bagi rasa apapun sebenarnya.

Comments

Popular posts from this blog

Nasi Aruk

Soto Banjar

Sup Ponas Bidayuh