Kuih Gegetas

Kuih Gegetas


Ada tempat memanggil kuih ini sebagai kuih lidah, kuih gergad, kuih kertas.  Merupakan sejenis kuih tradisional yang semakin dilupakan.  Rasanya sebelum disira dengan gula, hampir sama dengan rasa kuih dangai, dan saya menyukai rasanya.  Teksturnya liat, manis dan rasa yang kaya dengan haruman kelapa.  

Kuih ini dipercayai berasal dari kuih masyarakat Banjar dan mereka selalu membuatnya ketika bulan puasa. Di Sulawesi, Indonesia kuih ini dikenali dengan nama Sawalla atau Lasowalla.  Di negeri Kelantan ia dikenali dengan nama kuih badak, tapi dengan bentuk yang berbeza.  Saya sukakan rasa kuih ini tapi sebelum ia disira gula, bila disira gula.  Rasa manisnya menghilangkan rasa dan aroma kuih ini.  Si kecil saya yang agak cerewet makan pun sukakan kuih ini, dalam versi tidak disira gula.

Bahan-
2 cawan tepung pulut
1 cawan tepung gandum
1/2 biji kelapa parut putih
1 camt. garam
1 cawan air

Untuk sira gula-
1/2 cawan gula
1/2 cawan air

Cara memasak-
Satukan semua bahan, sebatikan dan masukkan air sedikit demi sedikit.  Uli sehingga doh tak melekat di tangan.  Sapu minyak masak di tapak tangan dan dulang.  Ambil secubit adunan, bulat-bulatkan dan letak atas dulang, leperkan sedikit kuih ini  Goreng dengan api sederhana sehingga kekuningan.

Cara menyira-
Masukkan gula dan air ke dalam kuali.  Masak sampai gula pekat dan bertali, masukkan kuih yang telah digoreng tadi, kacau sehingga gula bertukar menjadi putih dan melekat pada kuih.


Comments

Popular posts from this blog

Nasi Aruk

Soto Banjar

Sup Ponas Bidayuh