Ikan cencaru Sumbat


Bahan-Bahan:

  • 4 ekor ikan cencaru
  • sedikit garam
  • sedikit kunyit
  • minyak untuk menggoreng
  • 1 senduk minyak masak, untuk menumis sambal kisar
 
Bahan untuk dikisar atau ditumbuk halus:
  • 3 sudu besar cili kisar
  • 3 ulas bawang putih
  • 5 biji bawang merah
  • 1 inci belacan bakar
  • 1 inci halia
  • 1 sudu besar jus pekat asam jawa
  • 1 batang serai, optional
  • 1 sudu besar gula pasir atau gula melaka
  • garam secukupnya

  • Cara-cara untuk memasak: 
  • Bersihkan cencaru dengan cara belah belakang, tanpa belah di hadapan atau bahagian perut.

  • Lumurkan garam dan kunyit ke atas ikan.
  • Sumbatkan sambal yang dimasak ke dalam perut ikan secukupnya.
  • Panaskan minyak dan goreng sehingga masak.
  • Cara-cara untuk masak sambal: 
    1. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar sehingga pekat dan pecah minyak. Angkat dan sejulkan.

    Comments

    Popular posts from this blog

    Nasi Aruk

    Soto Banjar

    Sup Ponas Bidayuh