Masak lemak udang pucuk paku
BAHAN-BAHAN: 1 ikat pucuk paku 200 gm udang 2 cawan santan 9 tangkai cili padi (tumbuk) 3 cm kunyit hidup (tumbuk) 1 keping asam gelugur CARA MENYEDIAKAN: 1.Satukan santan bersama bahan tumbuk dan asam gelugur dalam periuk. 2.Bubuhkan garam dan renehkan sehingga mendidih. 3.Kemudian masukkan udang. Biarkan udang masak. Renehkan lagi. 4.Akhir sekali masukkan pucuk paku. Setelah pucuk paku layu matikan api Tip nak bagi sodap masakan: 1. Gunakan kunyit hidup tetapi jgn terlalu banyak. 2. Santan fresh jgn guna kotak punya kay...
Comments
Bahan-bahan :
20 ekor udang
2½ cawan santan
2 batang serai
10-15 tangkai cili padi (ikut tahap kepedasan sendiri)
1½ inci kunyit hidup
Gula dan garam
Bahan tumbuk :
10-15 cili padi
1½ inci kunyit hidup
Bahan memasak :
1 . Masukkan santan dan bahan tumbuk tanpa hidupkan api . Gaul sehingga sebati.
2 . Hidup kan api dan biar kan mendidih
3 . Masukkan serai yang telah ditumbuk bahagian bawah .
4 . Masukkan udang dan sedikit air untuk kuah
5 . Biarkan sehingga mendidih dan masukkan gula serta garam secukup rasa