Rasam ketam
Rasam merupakan sejenis sup atau hidangan berkuah yang kaya dengan rempah ratus.
Bahan-
1 kg ketam (dibersihkan dan dipotong dua)
2-3 ulas bawang putih
1 biji bawang merah (hiris)
2 biji tomato (potong dadu)
1 biji lobak merah (hiris bulat)
1 inci halia (hiris)
1 sudu teh jintan manis
1 sudu teh jintan putih
1 sudu teh biji ketumbar
1/2 sudu teh serbuk kunyit
1/4 sudu teh serbuk lada hitam
1/4 cawan asam jawa (dibancuh dengan sedikit air)
4 - 5 tangkai cili kering (ikut suka)
garam secukup rasa
minyak masak untuk menumis
1 batang daun kari
sedikit daun sup
Cara membuatnya-
1. Tumis rempah dengan cara menumis bawang putih, bawang merah dan halia hingga wangi. Kemudian, masukkan cili kering dan daun kari, kacau rata.
2. Masukkan bahan kering seperti jintan-jintan dan semua jenis rempah yang ada. Kacau sebentar.
3. Tambah tomato dan lobak,
kacau hingga layu.
kacau hingga layu.
4. Tambahkan air secukupnya mengikut kepekatan yang diinginkan.
5. Masukkan ketam, kacau rata dan biarkan mendidih.
5. Tambahkan bahan perasa dan hiaskan sebelum dihidang.
Nota-
1. Untuk rasa yang lebih pedas, tambahkan lebih cili kering.
2. Masakan ini boleh ditambah dengan sayuran lain seperti lobak merah atau kacng dhal (direndam semalaman) ke dalam rasam.
3. Rasam boleh dihidangkan bersama nasi, roti atau masakan lainnya.
4. Rasam, Chaaru, Saaru atau Kabir merupakan antara hidangan sup yang terkenal di Selatan India.
5. Sup rasam sesuai untuk membuang angin dalam badan.
Rujukan-
1. myresepi.com/resepi/rasum-sup-india/
2. rora.my/resepi/rasam/
Comments