Sumber foto dari majalah RASA
Resepi sup wantan inti daging ayam-
Bahan untuk wantan:
1 paket kulit wantan
200gm Isi Ayam/daging lembu -
cincang
1 biji bawang besar (dicincang)
3 ulas bawang putih (dicincang)
serbuk lada sulah
1/2 biji lobak merah (dicincang kecil)
sedikit daun sup (dihiris halus)
Bahan untuk sup-
1 biji lobak merah (dipotong
mengikut saiz yang diingini)
sedikit daun sup (dipotong halus)
2 biji cili merah (dihiris halus)
Rempah penumis 4 sekawan (bunga lawang, kulit kayu manis, cengkih dan buah
pelaga)
4 biji Bawang merah dan 2 ulas putih -
dihiris
serbuk perasa
garam dan gula secukupnya
2 inci halia (dipotong dan diketuk
sedikit)
minyak untuk menumis
Minyak bijan
sedikit tepung jagung
1 paket cendawan shitake
1 paket babycorn
Bahan lain-
bawang goreng
telur
Kway teow
Cara:
1. Satukan isi ayam bersama karot,
daun bawang dan cili merah. Gaul dan perasakan dgn bahan perasa.
3. Letakkan isi ayam ke dalam kulit wantan tadi dan cantumkan dengan air atau
tepung gandum bercampur air yang dijadikan gam.
4. Tumis bawang dan rempah penumis hingga naik bau. Masukkan air. Bila sudah
mendidih,
5. Masukkan wantan tadi. Jika ada
lebihan isi ayam tadi bulatkan menjadi bebola dan boleh dimasukkan sekali ke
dalam sup.
6.Perasakan dgn garam.
Comments