sembangorgdapur.blogsport.com:
Laman ini merupakan salah satu cara bagi saya untuk berkongsi ilmu masakan bersama anda semua. Setiap resepi yang disertakan telah diuji dan diolah semula oleh saya. Semoga perkongsian ilmu ini dapat memberi manfaat kepada kita semua.
Contoh hidangan lengkap Nasi lemak
Get link
Facebook
X
Pinterest
Email
Other Apps
-
Bagi sesiapa yang baru nak berjinak dengan dunia masakan especially catering. Mungkin cara hindangan ini dapat membantu anda.
Nur Anis Atirah , 2019200202, PHM1122D1 Guna cawan yang sama untuk sukatan nasi, air dan santan. Beras perlu dicuci dengan bersih sebelum dimasukkan dalam periuk. Kemudian, garam, santan dan daun pandan dimasukkan. Hirisan bawang putih, bawang merah dan halia juga boleh digunakan(jika mahu). Nasi dimasak seperti biasa. Sambal:Kisar bawang merah dan bawang putih, ketepikan. Kemudian, kisar ikan bilis kemudian kisar cili kering yang sudah direbus dan diketepikan. Panaskan kuali dan tuang minyak secukupnya. Tumis campuran bawang kisar dgn api sederhana hingga pecah minyak dan betul betul masak. Tambah kisaran ikan bilis dan biar sekejap sebelum dimasukkan kisaran cili kering. Masak dengan api kecil selama 40 minit, masukkan gula melaka, pes asam jawa dan renehkannya lagi. Tambahkan sedikit air jika sambak dilihat terlalu pekat.Akhirnya boleh masukkan garam dan serbuk perencah serta sesuaikan rasa ikut selera.
Nasi Aruk Bahan: Nasi putih secukupnya Segenggam ikan bilis 3 ulas bawang putih (cincang halus) 1 biji bawang besar (hiris bulat) garam secukupnya 2 camb. minyak masak sedikit udang atau daging lada sulah secukupnya 2 biji telur Cara memasak: 1. Panaskan minyak dan goreng ikan bilis sehingga garing, ketepikan. 2. Tumis bawang putih sehingga naik bau, masukkan telur gaul sebati. 3. Masukkan udang atau daging masak sehingga sekata. 4. Masukkan nasi, bahan perasa dan ikan bilis Goreng sehingga nasi serata Nota- Nasi aruk yang asal hanya menggunakan bahan asas seperti nasi putih, ikan bilis, garam dan sedikit minyak masak sahaja. Nasi aruk merupakan sejenis nasi goreng traditional masyarakst melayu Sarawak. Tidak seperti nasi goreng biasa, nasi aruk yang asal tidak menggunakan minyak untuk menggoreng nasi. Nasi aruk selalunya dimasak juga dengan menggunakan campuran ikan terubuk masin dan buah dabai (sejen...
Sup Ponas Bidayuh Bahan: 2 ulas bawang putih 2 btg. serai sedikit sambal belacan garam secukup rasa 1 cawan parutan ubi kayu 2 biji cili merah Cara memasaknya: 1. Tumis bawang putih sehingga wangi. 2. Tambah sedikit air dan masukkan cili merah yg telah dimayang racik halus, serai yg telah diketuk, sambal belacan dan garam. 3. Bila adunan telah sebati dan naik bau, masukkan ubi kayu. 4. Masak hingga ubi kayu bertukar jernih warnanya. Nota- Sup ponas ini menggunakan ubi kayu sebagai bahan utama pembuatannya. Bagi masyarakat Bidayuh sup ini sesuai dihidangkan bersama ikan pusuk dan linut. Sup ini lebih sedap jika ditambah sayuran kampung dan lada di dalam ramuan memasaknya. Rujukan- 1. saji.my/makanan-tradisional-bidayuh 2. ms.m.wikipedia.org/wiki/masakan_Sarawak
Nei Urundai Bahan- 100gm minyak sapi 10gm badam 10gm gajus 10gm raisins 250gm tepung kacang hijau/ tepung gandum/ tepung Ghee Unundai 250gm gula pasir Cara memasak- Cairkan minyak sapi. Masukkan kekacang yang telah dicincang kasar, masak hingga kekuningan dengan menggunkan api yang kecil. Kemudian masukkan tepung, gula dan gaul rata sehingga menjadi doh yang sebati. Keluarkan doh, bulat-bulatkan semasa doh masih suam sebesar buah limau nipis. Biar sejuk dalam suhu bilik. Kuih ini tahan dalam simpanan hampir sebulan jika disimpan dalam bekas kedap udara. Saya suka rasa kuih ini, macam rasa biskut suji, lemak minyak sapi diperkaya dengan bijian mewah sedap sangat rasanya. Boleh buat time raya untuk dijamu, cara pembuatan dan bahan pun agak mudah.
Comments
Guna cawan yang sama untuk sukatan nasi, air dan santan. Beras perlu dicuci dengan bersih sebelum dimasukkan dalam periuk. Kemudian, garam, santan dan daun pandan dimasukkan. Hirisan bawang putih, bawang merah dan halia juga boleh digunakan(jika mahu). Nasi dimasak seperti biasa.
Sambal:Kisar bawang merah dan bawang putih, ketepikan. Kemudian, kisar ikan bilis kemudian kisar cili kering yang sudah direbus dan diketepikan. Panaskan kuali dan tuang minyak secukupnya. Tumis campuran bawang kisar dgn api sederhana hingga pecah minyak dan betul betul masak. Tambah kisaran ikan bilis dan biar sekejap sebelum dimasukkan kisaran cili kering. Masak dengan api kecil selama 40 minit, masukkan gula melaka, pes asam jawa dan renehkannya lagi. Tambahkan sedikit air jika sambak dilihat terlalu pekat.Akhirnya boleh masukkan garam dan serbuk perencah serta sesuaikan rasa ikut selera.