Sambal telur
Sambal telur
Bahan:
beberapa biji telur yang direbus
1 biji bawang besar
6 ulas bawang putih
1 ketul halia dihiris halus
bebrapa sudu makan cili kisar
sedikit garam dan gula.
Cara memasak:
1. Kisar semua bahan, tumis sehingga naik bau.
2. Masukkan cili dan serbuk perasa, masak hingga pecah minyak.
3. Masukkan telur (yg telah digoreng terlebih dahulu), kacau sebati dan angkat.
Comments
BAHAN-BAHAN:
-10 biji telur (direbus sehingga masak dan dikupas kulitnya
-6 sudu makan cili kering kisar
-1/2 sudu makan asam jawa( Dicampur dengan secawan air untuk menjadikannya
air asam jawa)
-1 biji bawang besar(dipotong bulat kasar)
-Garam
-Serbuk perasa
BAHAN TUMBUK LUMAT:
-1 sudu makan udang kering
-3 ulas bawang putih
-1 biji bawang besar
CARA-CARANYA:
1)Panaskan minyak dalam kuali.Goreng telur rebus sehingga kekuningan.Angkat
dan ketepikan.
2)Kurangkan sedikit minyak.Tumis bahan tumbuk sehingga wangi
3)Masukkan cili kisar,tumis sehingga pecah minyak dan agak garing.
4)Masukkan air asam jawa.Kalau pekat sangat boleh tambahkan air lagi.Biarkan
mendidih.
5)Masukkan telur dan bawang besar.Kacau rata
6)Masukkan garam dan serbuk perasa.Kacau rata.Masak hingga sambalnya agak
pekat
7)Tutup api.Hidangkan
NUR ADRIANA SHAHIRAH BINTI ANUAR(2019224166)
5 BIJI TELUR REBUS DAN DIKUPAS
2 SENDUK CILI KISAR
1 BIJI BAWANG BESAR YANG TELAH DIKISAR
3 ULAS BAWANG PUTIH YANG TELAH DIKISAR
2 KEPING ASAM KEPING
GARAM DAN PERASA SECUKUPNYA
CARA CARA NYA :
1)PANASKAN MINYAK DALAM KUALI. TUMISKAN BAHAN BAHAN YANG TELAH DIKISAR
2)MASUKKAN CILI KISAR DAN TUMIS SEHINGGA PECAH MINYAK DAN SEDIKIT KERING
3) MASUKKAN ASAM KEPING
4)MASUKKAN TELUR YANG SUDAH DIREBUS
5)MASUKKAN GARAM DAN PERASA SECUKUPNYA.MASAK SEHINGGA SIAP UNTUK DIHIDANG
5 BIJI TELUR REBUS DAN DIKUPAS
2 SENDUK CILI KISAR
1 BIJI BAWANG BESAR YANG TELAH DIKISAR
3 ULAS BAWANG PUTIH YANG TELAH DIKISAR
2 KEPING ASAM KEPING
GARAM DAN PERASA SECUKUPNYA
CARA CARA NYA :
1)PANASKAN MINYAK DALAM KUALI. TUMISKAN BAHAN BAHAN YANG TELAH DIKISAR
2)MASUKKAN CILI KISAR DAN TUMIS SEHINGGA PECAH MINYAK DAN SEDIKIT KERING
3) MASUKKAN ASAM KEPING
4)MASUKKAN TELUR YANG SUDAH DIREBUS
5)MASUKKAN GARAM DAN PERASA SECUKUPNYA.MASAK SEHINGGA SIAP UNTUK DIHIDANG